Bedriftsnavnet «Fjellbrent Kaffebrenneri» passer også veldig godt til stedet der Renate og Tommy Soleim har startet opp sin gamle drøm fra ti år tilbake; å produsere sin egen kaffe.

Satset på turisme

– Det bare måtte bli «fjellbrent». Det er litt i samme gata med det vi har holdt på med hele tiden, gjennom Villa Vengetind, der vi har guidet folk på fjellturer. Forskjellen nå er at vi også tar med kaffe på turen. Vi vet fjellfolk liker kaffe, sier Tommy Soleim.

Sammen med Renate har de drevet Romsdal Adventure AS og Villa Vengetind siden 2013. Men det var ikke det de hadde planer om å gjøre da de kjøpte gården på Øvre Åsen i 2012.

– Nei, vi hadde kaffedrømmen med oss. Den startet for øvrig for ti år siden, da jeg kjøpte en kaffemaskin til Renate til jul. Det var en skikkelig maskin som de bruker på kaffebarer og vi ble helt gira, ler Tommy.

I romjula tok de kaffekurs i Oslo og perfeksjonismen hos de to, dukket opp.

Praktiserte

– Det er detaljer som avgjør hvor god en kaffe blir, og vi begynte å øve på maskinen vår, forteller Tommy.

Så ble det kurs med kaffeguruen Tim Wendelboe som er verdensmester i alt innen kaffe.

– Det tok litt av derfra og før vi kom hit i januar 2012, tok vi brennekurs, slik at alt skulle være klart når vi kom hit.

– Men hva skjedde?

– Det var tilfeldigheter egentlig. Det var reiselivet som tok oss. Vi ble helt rusa på Rauma og var helt i hundre over naturen her. Vi la ut bilder hele tida og folk oppdaget stedet vi hadde valgt, forteller Renate.

Tommy var med i sykkelmiljøet og folk derfra fanget opp bildene.

– Det bare balla på seg og plutselig var Norrøna Magazine her og laget en reportasje om oss over 8–10 sider. Så kom Villa Vengetind for salg og vi videreutviklet det. Men kaffedrømmen lå bak hele tiden, forteller Renate.

Tiden inne

Det er en god grunn til at drømmen kunne tas opp igjen akkurat nå.

– Egentlig kunne ikke jeg få barn, så overraskelsen var stor da jeg ble gravid første gangen. Vi hadde jo bygget opp reiselivsbedriften på bakgrunn av at vi ville forbli barnløse. Men med to barn som vi nå har, er det ikke så moro å jobbe helger. Vi er på jakt etter et mer A4 liv, som vi nå kan realisere med dette, forteller Renate.

Trappe ned

De vil trappe ned arrangement på Villa Vengetind til noen helger i året, og ellers støtte seg på de to jentene som jobber for dem. Nå blir det kaffebrenning for alle pengene.

– Vi har faktisk solgt 50 kilo kaffe før vi har fått startet ordentlig opp, ler Renate, som måtte forskyve vår avtale på grunn av akkurat det.

– Vi må brenne mer i dag for å ta etterspørselen, sier hun.

Kaffebønnene importerer de gjennom en norsk agent, fra Etiopia, Honduras, Colombia og Guatemala.

– Det er mange feller å gå i, og siden vi er veldig opptatt av å produsere et kvalitetsprodukt, må vi har gode råvarer. Beste måten å gjøre det på er å bruke en agent som kan være på stedet og teste kaffen. Vi har ikke muligheten til å gjøre det. Ikke nå iallfall, smiler Tommy.

Egen profil

Når bønnene er i hus, er det måten kaffen blir brent på, som avgjør hvordan den vil smake.

– Alle har sine brenneprofiler; hvor lenge, under hvilken temperatur og så videre. Vi har holdt på og testet en stund og kommet frem til hvordan vi vil ha kaffen vår, forteller Tommy.

– Men hvordan har dere blitt så eksperter på kaffe?

– Det fine med smak, er at den er individuell. Vi har ikke tenkt på oss selv når vi har smakt oss frem, men på våre kunder. Vi vet generelt hva folk, som er like kresen som oss, vil ha, sier Tommy og smiler lurt.

– Fruktig kaffe fra Etiopia, liker jeg best, sier Renate og tar av lokket på en av plastbøttene de ferdigbrente bønnene ligger i. Lukta av krydret kaffe, brer seg i rommet.

Lukta

Men lukta under brenningen er ikke så god.

– Den er egentlig helt forferdelig. Det lukter brent popkorn, ler Renate.

Derfor er de avhengig av god ventilasjon og ingen nære naboer.

– Der er vi jo heldig. I tettbebygde strøk må det større ventilasjon til, som vi slipper, forteller Tommy.

Men etter tre dager har lukta på kaffen endret seg og den skikkelige aromaen kommer til sin rett.

– Etter fem, seks dager og frem to uker til, er kaffen på topp. Den er god etterpå også, selvsagt, og vil alltid være bedre enn den man får ferdigkjøpt, påpeker Renate.

Kaffebønner holder aromaen lenger enn ferdigkvernet kaffe.

De tilbyr fire forskjellige kaffevarianter og kundene kan selv velge om de vil ha kaffebønner eller ferdigkvernet kaffe.

– Nettbutikken er lansert. Der kan folk kjøpe våre produkter. Vi kan også kontaktes direkte. Vi vil også lansere et kaffeabonnement, der folk kan melde seg på og få faste leveranser. Vi har også planer om å ha en åpen dag i uka, slik at folk kan komme og hente selv, forteller Renate.

– Men skal dere ut å selge selv?

– Ja, vi skal være med på mange messer frem mot jul. Og vi har allerede solgt masse til gårdsbutikker, utsalgssteder og andre private kunder. Det er moro at det har blitt så mye pågang før vi har kommet ordentlig i gang. Det er mange forespørsler når vi er ute på steder også. Solgte faktisk en del på et møte i går. Vi har jo Vipps, ler Renate.

Renovering

Ekteparet har vært opptatt av å ta vare på bygningsmassen på gården, der en gammel skofabrikk fra 1. verdenskrig er et av byggene. Det er i 1. etasje der de to har bygget brenneriet.

– Det er kult å kunne ta vare på den gamle bygningen. Det er i 2. etasje skofabrikken lå og der er den fremdeles. Den var i drift frem til 60-tallet og da ble døra låst og alt står der som det var den gangen, forteller Tommy.

Der kaffebrenneriet er plassert, var tidligere lagerrom. Renoveringen har de gjort selv, med støtte av midler fra Kraftfondet. Med tid og stunder, drømmer de om å innrede 2. etasje, med nok en brenner og kanskje et lite serveringssted.

– Det er kult å kunne tenkt på – på sikt, smiler de to.