– Slik det er i dag, er det ikke mulig for handelsstanden i sentrum å lokke til seg de store butikkjedene. Til det er det for små lokaler. Det må nisjebutikker til for å få til noe, og for å overleve, er de avhengig av en jevn strøm med kunder. Det er bare en ting å gjøre; redusere husleien, sier Geir Klepaker.

Vil hjelpe

Han eier Vollan 11, som består av fire leiligheter og to butikklokaler. I det ene holder forsikringsselskapet Tryg til. Det andre står nå tomt, etter at butikken Deveci stengte døra for noen uker siden.

– Lokalet har hatt mange forskjellige innehavere, og har stått tomt en fire-fem ganger tidligere. Alltid har det vært forespørsler om å få leie. Men denne gangen har ingen tatt kontakt, forteller han.

Han vil nå ta et grep, for som han sier, det viktigste er å få frem hva gårdeierne kan gjøre for å få løfte frem sentrum; ikke å ha fokus på det negative.

– Jeg tenker at det ikke nødvendigvis må være noe som selges i alle butikklokaler. Det kan bare være noe som trekker folk til sentrum. Jeg har ingen konkrete forslag selv, men er åpen for alle gode ideer. Alt fra Galleri til ungdomsklubb, sier han.

Og hvis ideen er god, vil han bidra mye selv.

– Til dem som ønsker å satse på en god idé, tilbyr jeg tre måneder gratis husleie. Deretter vil jeg tilby halv husleie i ytterligere tre måneder. Da får man en god oppstart og muligheten til å komme seg litt ovenpå.

God økonomi

Klepaker påpeker at det er mange gårdeiere i sentrum som har økonomi til å gjøre det samme.

– Mange har arvet gården og har lite gjeld. Da trenger de heller ikke så høy husleie for å overleve. Det er viktig å skape aktivitet i tomme lokaler. De som har stabile leietakere vil jeg ikke i blande meg inn i, men hvis leietaker får «problemer», er det bedre å bidra enn at de legger ned, mener han.

– Du skal ikke starte opp noe selv da?

– Nei, til det har jeg altfor mye å gjøre med andre ting. Jeg er robotingeniør og lager produksjonsmaskiner, mest mot tekstilbransjen. Vi er 6 ansatte fordelt over to firmaer; Unitech AS og Unitech Machines AS. Det er Unitech AS som eier Vollan 11, forklarer han.

Differensiert husleie

Klepaker påpeker at det også kan være lurt å differensiere husleien i forhold til høy- og lavsesong.

– Sett i forhold til butikkdrivere som har vært en stund i sentrum, så er vinterhalvåret tøft. Etter tre år med graving i sentrum har de ikke overskudd fra sommeren å tære på. Det å ha lavere husleie på vinteren, er noe jeg tror kan være til hjelp. Det er bedre for driverne og for gårdeierne. Jeg ønsker meg en stabil driver og ikke så mye gjennomtrekk.

Samarbeid Øran/sentrum

Klepaker er også opptatt av å spille på lag med Øran.

– På en eller annen måte må det kunne være mulig å få til en transport mellom sentrum og Øran – på en enkel måte – som kan koste en symbolsk sum. Jeg vet kommunen har snakket litt om det. En form for schuttle bus eller kanskje bare en taxi. Vi har jo en taxinæring som kanskje kan brukes. Hvis noen ringer, kan de kjøre en rundtur en gang i timen, eller noe. Et slags spleiselag, som en prøve – for å se om det funker, foreslår Klepaker.

– Da er man heller ikke så avhengig av hvor man står parkert, legger han til.

Oppgradere

Klepaker har god tro på handelen i Rauma og ønsker å oppgradere gården han eier, med nytt tak. I den forbindelse har han et innspill til Rauma kommune.

– Det er brukt mange millioner med kroner til å oppgradere sentrum. Ifølge ordføreren, er det nå på tide at gårdeierne bruker litt penger. Da må de legge til rette for at vi kan bruke dem, sier han.

Han har prøvd å finne ut hva som er lov innenfor den nye reguleringsplanen, men har fått tilbakemelding om at de ikke finner muligheter til det innenfor den planen som foreligger.

– Det koster så lite å utvide når man først holder på. Når man kanskje må bruke millioner på et nytt tak, må det være lov å bygge slik at man får litt igjen for pengene.