Måndalingen og krigsveteranen Peter Vold sovnet stille inn på Voll omsorgssenter tirsdag 7. november etter en tids sykdom. Med det har en markant person gått bort. En av de siste krigsveteranene fra kampene ved Dombås i 1940.

– Han ble 99 år og var klar til det siste, sier Håvard Voll, som er hans eneste barn.

Felttog

– Før krigen gikk han på Gjermundnes landbruksskole og etter felttoget på Dombås, gikk han «stuteskolen» som det het den gangen, på Hamar, før han begynte på landbrukshøyskolen på Ås. Der var han medlem av Milorg og ble til slutt fengslet for transport av illegale aviser. Han satt ett år på Grini for det. Det siste Peter gjorde som soldat, var at hans tropp gikk fra Ås, over fjorden til Oscarsborgs festning og besatte festningen – samme dag som de engelske soldatene kom, forteller Håvard.

Etter krigen

Etter krigen, etter jordskifteskolen på Landbrukshøyskolen, ble han ansatt av Jens Christian Hauge, sjefen for motstandsbevegelsen, i Norges Geografiske oppmåling (NGU).

– Der ble min far etter hvert avdelingsleder på topografiske avdeling. Han var i sitt fagmiljø mest kjent for digitaliseringa av kartdata i Norge, forteller Håvard, som husker godt farens tid som landmåler ute i felten.

– Jeg og mor var ofte med han ut på jobb, med telt, over hele Norge. Det var gode dager rundt leirbålet, minnes han.

Men de tilbrakt også mye tid i Måndalen – og Smøla – der moren kommer fra.

Pensjonist

Peter ble tidlig enkemann og valgte å pensjonere seg tidlig. Han flyttet etter hvert tilbake til Måndalen etter mange år på Østlandet. I Måndalen ble han fulltidsbonde og pensjonist.

– Han bodde på gården helt frem til sist vinter. Da kom jeg og kona mi, og vår yngste sønn, flyttende fra USA til Måndalen for å ta over, forteller Håvard.

I fjor sommer ble Peter dårligere, og rett før jul i fjor, fikk han plass på Voll omsorgssenter, etter noen få måneder på sykehjemmet i Isfjorden i forkant.

– Han har vært en veldig god rollemodell, og et liv vel levd, sier Håvard og forteller om farens mange utmerkelser; Deltakermedalje med Rosett, Kongens fortjenstmedalje i Gull og Regjeringens Minnemedalje.

Historiker

Tor Christian Jevanord er en av dem som har hatt god og jevnlig kontakt med krigsveteranen.

– Jeg har kjent ham siden jeg var 16 år. Han har fortalt meg nøkternt og klart om alt han visste om krigen. Helt til det siste. Det har betydd mye for meg og hans kunnskap har vært til stor hjelp, sier Jevanord som har en stor krigshistorisk samling.

«Kongens nei»

– Det er givende å holde på med slikt, når man får møte slike flotte folk, sier han.

Siste gang han traff Peter Vold, var under premieren til filmen «Kongens nei» i september i fjor. Der hadde Jevanord en utstilling og  Peter Vold fortalte om sine erfaringer fra kampene ved Dombås i 1940, der han var med på å kjempe mot tyskerne og forsvare kongen, sammen med IR-11.

– Tyskerne måtte kjempe mot oss og det gjorde at kongen og hans følge kunne slippe unna. Hadde vi ikke greid det, hadde Norge blitt et lydrike under Hitler, sa Peter Vold den gangen.

Peter Vold vil bli begravet i Voll kirke 14. november.

Fredsmarkering: Krigsveteran Peter Vold koste seg på minnemarkeringen av frigjøringsdagen 8. mai 2010. Oberstløytnant og Distriktssjef for HV 11, Ove Staurset, holdt både appell under kransenedleggelse ved bautaen. Foto: Evy Kavli
Siste møte: Peter Vold og Tor Christian Jevanord møttes for siste gang under premieren på filmen «Kongens nei» i september i fjor. Foto: Stein Siem