Formannskapet vedtok tirsdag hvem som skal få lov til å vie når kommunene overtar ansvaret for borgerlig vigsel fra 1. januar.

De bestemte at, i tillegg til ordfører og varaordfører, som får vigselsrett etter ekteskapsloven, skal rådmann Toril Hovdenak, assistrerende rådmann Perry Ulvestad, leder for servicetorget Liv Jorunn Horgheim, rådgiver Trygve Børsting og formannskapsmedlem Magnhild Vik få lov til å vie.

Saken skal videre til kommunestyret for endelig avklaring.

Forslag om at også Magnhild Vik skulle få rett til å vie ble foreslått av Per Vidar Kjølmoen (Ap).

Overtar 1. januar

Fra 1. januar 2018 overtar kommunene ansvaret for borgerlige vigsler fra tingretten. Tingretten mister denne retten samtidig. Kommunen bestemmer selv hvem som skal ha vigselsrett.

Det primære tilbudet om borgerlig vigsel vil være i Rådhuset og innenfor normal arbeidstid.

Formannskapet åpner likevel for at vigsler kan etter avtale finne sted på dagtid lørdager og etter særlig avtale på andre tidspunkt utover dette. Videre kan det også avtales at vigselen kan finne sted på andre plasser en Rådhuset.

Skal evalueres etter et år

Rådmannen foreslo at ordningen skal evalueres etter et år.

- Borgerlig vigsel er en ny ordning som kommunene har fått ansvaret for og det er vanskelig å vite hvordan den vil fungere i praksis. Det er derfor naturlig at ordningen blir evaluert etter kort tid slik at den kan tilpasses til de erfaringer som er blitt gjort. Rådmannen forslår derfor at det gjøres en evaluering et år etter innføringen, skriver hun i saksutredningen.