Rauma Brann & Redningstjeneste med Falke Haugen som brannsjef, har et brannmannskap med deltidsansatte, som har faste jobber utenom.

Ambulansetjenesten er en av flere viktige samarbeidspartnere. De har øvd på bilulykker med fastklemte ungdommer i bilvrak, redning i Rauma elv, nedbrenning av hus og andre krevende scenarioer, der fokuset er å redde liv når ulykka er et faktum.

Mannskapet på Åndalsnes er også kjent for mange gjennom besøk, samt åpen dag på brannstasjonen, der de har hatt konkurranser i stigebilen, prøvesitting i brannbilen, kunnskapsløype m.m. der både liten og stor får kjennskap til brannstasjonen.

– Det er alltid viktig å øve på det man skal gjøre når ulykka skjer, enten det er brannøvelse hjemme eller på arbeidsplassen, sier den engasjerte brannsjefen.

Fysiske tester

For at mannskapet til enhver tid skal være i god form både fysisk og psykisk, er all trening svært viktig. Derfor har de også en årlig omfattende helsekontroll i tillegg til andre krav.

– Denne uken så kjører vi fysiske tester på røyk- og kjemikaliedykkere, forteller Falke Haugen, og understreker viktigheten med å gjennomføre de strenge sikkerhetskrava som er pålagt.

– I tillegg til regelmessige helsekontroller, har mannskapet årlige fysiske tester, der både muskelstyrke og fysisk utholdenhet blir satt på prøve, sier Haugen, som gjentar at primæroppgaven er å redde liv.

Mens brannsjefen legger til rette for kveldens øvelser, forklarer han viktigheten med at mannskapet sitt må øve tilstrekkelig for å holde sin fysiske og psykiske helse oppdatert.

– Øver vi ikke på det vi kan utsette oss for, så kan vi sette både vårt eget liv og andres i fare. Sikkerhetskrava er de samme, enten man er deltidsansatt eller fulltidsansatt brannmann, sier den spreke brannsjefen, som forteller at kveldens fysiske test er en arbeidsrelatert test, den såkalla «Fredrikstadtesten».

12 poster

Med god hjelp på forhånd, har de lagt ut 12 poster med ulik vanskelighetsgrad, som ligger nært opp mot de utfordringene som møter en røykdykker ved en relevant hendelse.

Alle må gå gjennom de ulike postene innenfor en stram tidsperiode for å bli sikkerhetsklarert. Haugen følger opp den enkelte med stoppeklokke, der han både motiverer og instruerer.

Under tirsdagens øvelse deltok folk fra Åfarnes og lag 3 fra Åndalsnes. Dagen før deltok lag 1 og 2, mens resten fra Åndalsnes og de fra Måndalen møttes til øvelse onsdagskvelden

– Jeg er meget glad for at vi igjen er i rute, der mannskapet er klar både mentalt og fysisk for å møte de utfordringene brannmenn kan møte på meget kort varsel, sier Falke Haugen, som forteller at de må være i utrykningskjøretøyet innen få minutter etter at alarmen går.

– Ikke hindre mannskapet

– Ved utrykning kan vi oppleve overtente hus, søk etter personer, der vi må være forberedt på å bære bort personer. Det som kan møte oss, krever at fysisk og psykisk styrke er helt nødvendig, forteller brannsjefen, som får et alvorlig uttrykk i ansiktet.

Til slutt minner han om viktigheten av respekt og forståelse fra skuelystne, både i trafikken og ellers, for at de som brannmenn ikke skal bli hindret i sitt arbeid, verken under utrykning eller utførelsen av selve arbeidet på brann- eller ulykkesstedet.