– Vi må gjøre noe, for slik det er i dag, er det livsfarlig, sier Helene Skjelbostad.

Hun, samboeren Vegard Svensli Bugge, dattera deres Serianna (2 1/2 md.) og hunden Lissie bor tett inntil den krappe svingen i 60-sona etter Innfjordtunnelen.

Huset tok paret over etter Skjelbostads besteforeldre i 2015. Siden har de renovert deler av det, blant annet har de støyisolert stua. Nå planlegger de å sette opp autovern og støyskjerming og dermed stenge av eiendommen på nedsida av huset, der de har avkjørselen sin.

– Mange ekle opplevelser

Men støy er ikke hovedgrunnen til det.

– Spesielt nå etter at vi har fått barn, blir vi bekymret for at det kan gå galt. Vi har hatt mange ekle opplevelser når vi skal kjøre ut på vegen. Vi er så tett på svingen at marginene er små, forteller Skjelbostad.

Hun forteller at de til nå har kommet seg til og fra huset ved å ta seg friheter på naboens eiendom.

– Vi kjører over naboens eiendom helt bort til neste avkjørsel. Slik får vi større avstand til svingen.

Naboen er redninga

Tidligere var det hennes og samboerens arbeidsgiver, som eide nabohuset. Der fikk de beskjed om at det var helt greit at de brukte eiendommen for å komme seg tryggere ut på vegen. Nå er huset solgt.

– De sier ikke noe på det, men det er noe med følelsen det gir oss. Det er ikke så kjekt å måtte ta seg til rette på andre sin eiendom, sier Skjelbostad.

– Vi tar ansvar

Hun poengterer at de ikke forventer at Statens vegvesen skal ordne alle eiendommens utfordringer, knyttet til vegen.

– Vi vi viser velvilje. Vi har støyisolert stua. Vi kommer trolig til å gjøre det også i andre etasje når det skal renoveres også. Vi setter opp autovern og støyskjerming. Tiltak som koster oss mye penger og som ikke bare kommer oss til gode. Også naboene bak oss vil nyte godt av støyskjermen, sier hun.

– Du var klar over utfordringene med avkjørselen da dere tok over huset. Hvordan tenkte dere da?

– Jeg hadde ei forventning om at denne avkjørselen må være ei utfordring for Vegvesenet også, og at de vil bidra til løsning. Den forventninga har jeg nå også.

Skjelbostad har ikke fått formelt svar ennå, men muntlige signal om avslag på støtte.

– Bedre her: Samboerparet ønsker å bygge ny garasje som er snudd andre vegen, og flytte husets avkjørsel til oppsida av huset. Foto: Ellinor Rørvik Lothe Foto: Ellinor Rørvik Lothe