– Så langt har det vært godvilje fra forsikringsselskapet når det gjelder dekking av disse kostnadene, sier Ole Kjell Talberg spesialrådgiver i Rauma kommune.

– I tillegg var også forsikringsselskapene ganske rådville rundt situasjonen under de første evakueringene. For dette var en ny situasjon, også for dem.

Forskjell på naturskader

Han forklarer også at enkelte medier som har skrevet om saka har blandet sammen Statens Naturskadeordning og Norsk Naturskadepool.

– Førstnevnte skal erstatte skader som det ikke er råd å forsikre seg mot på annen måte. Altså i utgangspunktet må man forsikre seg mot alt som det er mulig å tegne forsikring på. Det er de tingene man ikke kan forsikre som Statens Naturskadeordning skal dekke. I tilfelle med beboerne under Mannen er det snakk om ras, og dersom dette raset skader ting man kan forsikre seg mot, vil dette ikke komme under denne ordningen. Men skade på beitemark vil derimot bli erstattet gjennom den ordningen.

Må være skade

Norsk Naturskadepool er en ordning hvor alle norske forsikringsselskap betaler inn penger til en felles pot. Dette fordi at større naturkatastrofer ikke skal ramme ett selskap mye hardere enn alle andre. Ordningen er lovpålagt å være med på.

– Så dersom det skjer naturskade, så vil penger fra denne poolen brukes, forklarer Talberg.

– Utfordringen er at man får kun dekket konkrete fysiske skader. I tilfellet til de som bor under Mannen er det derimot snakk om å dekke kostnader for flytting av dyr og utstyr. Vi hadde et møte i desember 2016 med forsikringsbransjen i fylket. Der kom det klart fram at forsikringsbransjen ikke har noe ansvar så lenge det ikke har skjedd skade.

Blitt restriktive

Naturskadepoolen har vært veldig klare på at det som innbyggerne på Horgheim har gått gjennom faller utenfor deres ansvarsområde.

– Da blir det mer opp til hvert enkelt forsikringsselskap om de vil betale ut. Og vi ser at for hver evakuering blir de mer og mer restriktive på utbetaling. Forsikringstaker har heller ikke krav på utbetaling, så for å få ordnet opp i dette må man gå på bransjen som helhet.

Tar saka for innbyggerne

Ifølge Talberg er dette en økonomisk sak hvor man faller mellom to stoler, og som man med dagens regelverk ikke får løst.

Derfor vil Rauma kommune kontakte Olje- og energidepartementet for å få i stand et møte om dette. Dette gjør de på vegne av beboerne på Horgheim. Håpet er å få departementets hjelp for å få til endringer i regelverket.

– Det vi håper er å få endret lover og forskrifter fra statens side, slik at Norsk Naturskadepool også dekker situasjonen som innbyggerne i Rauma har havnet i. Da ville denne saka ha vært løst og man kunne da fått erstatning for dokumenterte utgifter. Slike hendelser bør være inn under denne ordningen, mener vi i Rauma kommune.

Skjer ikke ofte

Talberg sier han anser dette som en viktig oppgave for kommunen. Samtidig skjønner han at dette vil være nok et risikomoment forsikringsselskapene vil måtte ta med i sine kostnader.

– Men dette er en helt ekstraordinær situasjon, og den vil ikke oppstå ofte, sammenliknet med andre naturskader. Så alt i alt er det ikke mye økte kostnader det blir snakk om.

Talberg sier at situasjonen slik den er nå ikke kan fortsette.

– Et alternativ er å få et annet system på plass, men det beste vil være å få det inn som en del av naturskadepoolen.

Så langt har de fleste kostnader ved evakuering blitt dekket av for Gunn Walstad Sogge og beboerne under Mannen. Dette er derimot forsikringsselskapet nå ikke lenger villige til, og det kommer heller ikke inn under forsikringsselskapenes naturskadepool. Nå tar Rauma kommune saka opp med departement for å få slike kostnader dekket. Foto: Per-Kristian Bratteng
Ole Kjell Talberg (til høgre) sammen med Lars Harald Blikra på pressekonferanse under sist evakuering. – Det er en belastning for innbyggerne at de ikke vet om de får dekket kostnadene sine, sier Talberg. Nå vil kommunen endre reglene. Foto: Per-Kristian Bratteng