Ja, vi planlegger å starte vanning igjen hvis det blir faregrad rød. Alt utstyret står klart.

Det forteller sjefsgeolog i NVE, Lars Harald Blikra. Torsdag ettermiddag hevet NVE faregraden til oransje.

– Vi hadde effekt

NVE analyserer nå nøye effekten av vanningen som ble gjort i tidsrommet 5. til 8. oktober, da det sist var rødt farenivå.

– Analysene vi gjør nå går blant annet på plassering av slangene, vannmengde og tidspunkt. Tidspunkt er blant annet avhengig av nedbør i tillegg. Men vi vet vi har effekt av vanning, så det får vi prøve på igjen om det blir rødt farenivå nå, sier Blikra.

– Tidligere virket det som om NVE hevet farenivået på grunnlag av fart i fjellet. Stemmer det at værprognosene tillegges større vekt nå?

– Ikke når det gjelder rødt. Den faregraden er basert på bevegelser i fjellet. Men det stemmer for farenivå oransje. Vi har fått klare innspill fra både kommune og beboerne under Mannen, om at de ønsker varsel i god tid. Og det er det som er meningen med faregrad oransje, at det skal være en forberedelsesfase til faregrad rød. Det er også den ene erfaringa fra i fjor som gjør at vi forsøker å varsle i god tid.

– For da hadde beboerne bare noen få timer på seg?

– Ja, det stemmer. Og det var ikke heldig, sier han.

– Tror du det blir faregrad rød igjen nå?

– Hvis værprognosene slår inn, så er det stor sannsynlighet for at vi kommer opp i rødt, ja. Men værprognosene kan forandre seg. Vi fortsetter uansett å følge bevegelsene i fjellet, sier sjefsgeologen.