Hun har tatt med seg Kairith Fugledal Kvarsnes for å prate om yogaens virkninger på kropp og presiserer at mye handler om pust – og det å åpne opp kroppen.

– Det er pust og bevegelse som er filosofien rundt yoga. Pusten er kanskje det viktigste. Det er det som skiller yoga fra annen trening. Det er mye fokus på å se for seg å puste dypt under navlen under øvelser og fylle hele brystet med luft. Man har tendens til å puste mest opp i brystet, og under stress, kan det føre til at skuldrene kommer opp, og man får vondt i skuldrene, blant annet, forklarer Ingrid.

Yoga er blitt veldig trendy det siste året, og lokalt ser Ingrid at etterspørselen øker.

– Vi har kurs både på Nordsida og på Sørsida, og ser at det hele tiden kommer nye folk til. Det var mye mer fordommer i forhold til yoga for fem år siden, da jeg kom hit. Det har forandret seg veldig, smiler Ingrid.

Fordommer

Kairith var en av dem som hadde litt fordommer, da hun ble oppfordret av Ingrid til å bli med på en workshop en helg. Da var hun, som hun sier, helt grønn i forhold til yoga, men godt trent ellers.

– Jeg ble med fredag og lørdag, men hadde tenkt å droppe søndagen. Jeg syntes det var hardt og var veldig stiv. Men på lørdags kvelden under revyøvelse, begynte jeg plutselig å le – av ingenting. Det bobla i hele kroppen og det hadde ingenting med revyen å gjøre, ler Kairith.

Forandring

Hun tenkte; hva skjer nå?

– Det var noe som skjedde med kroppen, en slags befrielse. Da ble det yoga på søndag også, smiler Kairith, som nå er en av instruktørene i Romsdal Yoga.

Den transformasjonen, er noe Ingrid ser hos veldig mange som begynner med yoga.

– Særlig i ansiktet. Det er en annen energi der. Når man åpner kroppen, åpner man også ansiktet, og man blir et menneske andre har lyst til å være sammen med, sier Ingrid.

– Men hva med kondisen, må man trene den i tillegg?

– Jeg mener man får bedre kondisjon av yoga. Man klarer å bruke pusten på en bedre måte. Når jeg går opp Aksla nå, merker jeg at jeg har mye mer å gå på enn tidligere. Jeg bruker 10 minutter mindre tid nå, enn da jeg trente triatlon for fullt, sier Kairith.

– Ja, det er jo en grunn for at toppidrettsutøvere bruker yoga som tilleggstrening. De har begynt å skjønne at det forbedrer yteevnen, sier Ingrid fornøyd.

Romsdal Yoga tilbyr to typer yoga:

Ashtanga yoga

  • En dynamisk form for yoga hvor man sammen med pusten beveger seg fra stilling til stilling.

  • Gir økt kroppsbevissthet, løser opp spenninger, gir styrke, smidighet, økt energi og et rolig sinn.

  • Kan praktiseres av alle

Yin yoga

  • En roligere og mer meditativ form for yoga

  • Her holder man seg mest sittende eller liggende på matta

  • De forskjellige stillingene holdes lengre

  • Løser opp spenninger og roer ned hele kroppen

  • Fokus på pust og avspenning

Man starter alltid med solhilsen. – Den varmer opp hele kroppen til øvelsene som kommer etterpå, sier Ingrid Devor som viser øvelsen sammen med Kairith Fugledal Kvarsnes. Foto: Evy Kavli