I et foredrag i forrige uke på Rauma videregående skole om rus, rådet politimannen Ole Vidar Øiseth foreldre til å sjekke barnas mobiltelefon og pc.

– Dere skal kjenne på følelsen; kunne dere tenke dere å gå inn på mobilen eller PC-en til sønnen eller dattera for å sjekke hva som foregår? Mange kan ikke det, og det synes jeg er dårlig gjort, for det burde de. I dagens situasjon med så mange som kan være jævlige med ungene våre, så burde vi sjekke. Det gjør vi ikke for å være jævlig, men fordi de ikke klarer å komme å si «Pappa, jeg har driti meg ut!». Det er vanskelig for dem. Og da må vi kunne hjelpe dem, sa Øiseth.

Foreldre: Dette er vanskelig

Like etter foredraget ba vi to foreldre kommentere det Øiseth sa i foredraget.

Lillian Fjørtoft synes det er vanskelig å skulle sjekke telefon og pc.

– Telefonen er det kjæreste de har. Men jeg snakker med dem og jeg opplever at de kommer når det har vært vanskelige ting, sier hun.

Ståle Sølsnes synes også det er vanskelig:

– Jeg vil gjerne vite hva de er inne på, men jeg tror de har muligheter til å skjule det for oss likevel. Vi er ikke nok med der, sier han.

Ikke alkohol før de er 18 år

I foredraget sa Øiseth at våre barn er et produkt av tida de er vokst opp i:

– Voksne skaper pressituasjoner. Dere drikker alle sammen – de vokser opp med alkohol. Hvem tror dere har lært ungene deres å drikke alkohol? All forskning viser at jo tidligere de begynner, dess mer alkohol bruker dem, sa Øiseth, og mener at ungdom ikke skal få alkohol heime før de er 18 år.

Ståle Sølsnes sier han sjøl drakk før han var 18 år.

– Men introduserer man dem tidlig for alkohol, så blir det bare verre for dem, sier han.

Lillian sier det er ei aldersgrense for kjøp av alkohol.

– Du får ikke kjøpe før du er 18 år. Det er et ganske tydelig signal.

– Legg ned russefeiringen

– Legg ned russefeiringen, sa Ole Vidar Øiseth i foredraget. – Det er min oppriktige mening hvis ikke vi kan få gjort om russetida til å bli noe mer fornuftig. Hvorfor skal vi finne oss i dette? Knutereglene må få en ende. Vi kan ikke godta dette.

Lillian Fjørtoft mener russefeiringen i Rauma er annerledes enn i Oslo.

– Jeg tror ikke at de alle synes det er så kult. Jeg skulle ønske at det ble tatt tak i. Jeg synes det er mange, spesielt i mer sentrale strøk, som kaster bort tida si og bruker hundretusenvis på busser og fester.

Ståle Sølsnes: – At dem som går på grunnkurs her blir invitert på feiringen, er en introduksjon til å drikke. Fra mitt ståsted er jeg veldig imot det.

Lillian: Men det er mangel på andre tilbud – de har ingen møteplasser. Skal det skje noe, så må de gjøre noe sjøl.

– Vi må bry oss

Ole Vidar Øiseth brukte mye tid på å be foreldre bry seg:

– Ungdom vil ha grenser. De ønsker at dere skal være strenge med alkohol. Vi må altså hjelpe dem. Og da er det slik at det aller mest effektive tiltaket for å hjelpe de unge, er å bruke tid på dem. Dere må tørre å være voksne og stille krav.

Lillian Fjørtoft er enig i at vi må bry oss:

– Det er viktig at vi ikke sovner inn og tror at alt er greit. Samtidig snakker han om at vi skal bry oss. Men jeg mener at Rauma kommune ikke bruker mange kroner på ungdom. Det ser egentlig ikke ut til at kommunen er interessert i dem. Vi ønsker at de skal komme tilbake, men de skal jo ha noen gode minner herfra og at de føler at de har blitt tatt vare på.

– Det er ikke i det hele tatt vanskelig å bry seg, sier Ståle Sølsnes. – Men det skulle vært flere som bryr seg. Vi bryr oss ikke nok, vi bryr oss bare om våre egne unger og ikke om de andre. Det er veldig viktig å se alle i ei gruppe – ikke bare sine egne unger. Kanskje noen sliter mer enn andre, sier Sølsnes.

Holdt Foredrag: Rektor Eva Leergaard takker Ole Vidar Øiseth for det inspirerende foredraget. Foto: Per-Kristian Bratteng