Trine Rein er på lanseringsturné for albumet «The Well» som kom i vinter. Lørdag får Rauma kulturhus besøk av artisten, hvis karriere har pågått i snart 25 år, både i Norge og i utlandet.

Vakkert i Rauma

– Rauma blir den siste kulturhuskonserten jeg skal holde i denne omgang, sier Trine når vi snakker med henne noen dager før hun ankommer Rauma kulturhus.

– Du kommer til en friluftskommune. Du er jo glad i friluftsliv?

– Ja, jeg har enda til gode å benytte meg av området rundt Rauma. Men jeg har kjørt mye forbi der, og det er utrolig vakkert hos dere.

Stengte dører

I åra fra 1993 – til 1998 var Rein en av Norges mestselgende artister, med stor suksess også i Japan og Danmark. Deretter ble det noen roligere år.

– Utbredelsen av Internett gjorde at platesalget for hele musikkbransjen stupte, og sjøl om jeg hadde hatt kjempesuksess oppdaget jeg plutselig at dørene i Norge ble stengt. Jeg tok meg derfor noen år i USA, hvor jeg blant annet levde som limousinsjåfør.

TV-sanger

Takket være invitasjon til deltakelse i en del norske TV- og sceneshow, kom hun tilbake til Norge og turnerte og opptrådte i mange år som sanger. Men da som en del av et ensemble, og ikke som soloartist.

– Det er kanskje derfor mange føler det som at jeg har vært borte, siden fokuset ikke var på meg som soloartist.

Amerikansk superstjerne

Etter å ha sett Zappa Union på Cosmopolite i Oslo fant hun inspirasjonen som ga henne ideen til det som skulle bli hennes neste album. Sammen med den norske gitarguden Ronni Le Tekrø (TNT) og den amerikanske musikeren Tony Carey (Rainbow/Planet P Project) gikk hun i studio. Ifølge henne sjøl falt alle bitene på plass musikalsk, og resultatet ble «The Well.»

– Tanken var å lage det vi følte var riktig, uten å tenke på hitlister og hva som kan spilles på radio. Det er uansett i dagens bransje vanskelig å få innpass i media. «The Well» er noe av det beste jeg har gjort i karrieren, og de som har hørt på albumet, og fans av Tony Carey, har gitt meg fantastiske tilbakemeldinger. Men jeg skulle jo sjølsagt ønske at det hadde nådd flere.

Julekonserter

Etter at «The Well»-turneen er over skal hun ut på en turne med julekonserter. Jeg spør om julekonserter er lukrativt.

– Du, det der kunne jeg skrevet bok om. Jeg hadde min første juleturné, da jeg ga ut julealbumet mitt «Julegaven» i 2011. På dette tidspunktet hadde jeg begynt å lære meg alt det plateselskap og management hadde tatt seg av for meg før i tida. Så jeg organiserte alt sjøl, noe jeg også gjør i dag med plateutgivelsene mine. Jeg gikk med dundrende underskudd! Og det gjorde jeg i tre år, til jeg omsider nådde break-even det fjerde året med juleturneen min. Deretter ble jeg med som gjesteartist i juleturneen «Julenatt» i to år før jeg på nytt våger meg ut med min egen produksjon igjen, «Julegaven,» i år.

Hiphop

De som kommer på konserten i Rauma kulturhus lørdag kan sjølsagt også forvente seg storhitene «Torn» og «Just Missed the Train.»

– Det er låter mange har et sterkt forhold til, så de må jeg spille, sier hun, og forsikrer om at hun ikke blir lei av å spille dem.

– Hvor sur ble du på Natalie Imbruglia, da hun fikk en verdenshit med «Torn» like etter din versjon?

– Ha ha! Kjempesur! Nei da. Hun gjorde jo bare som jeg hadde gjort, ga ut en coverlåt. Derimot hadde hun et atskillig større promoapparat i ryggen enn jeg hadde. Men det er tydelig at hun hadde hørt på min versjon.

– Noen sjanse for at de som kommer på lørdag for høre hiphop-låten «Ghost Jam» fra 1991 da du var med i W. I. P?

– He he. Du, det kan jeg nesten garantere at du ikke får høre. Men du satte meg på en idé der …

De som bor ved Mannen

Rein skifter så tema og lurer på om fjellet Mannen er langt unna Kulturhuset, og hvordan situasjonen er angående fjellpartiet som truer med å rase.

– Fjellet står enda, og i trygg avstand fra Kulturhuset.

– Jeg synes så synd på dem som må bo rett under det fjellet. Tenk å leve med den utryggheten. Det hadde jeg aldri i livet klart. Stakkars mennesker.

– De burde komme på konserten din å få tankene på noe annet, kanskje?

– Ja, de er hjertelig velkomne!

Trine Rein står på scena i Rauma kulturhus lørdag kl. 20.