I forrige uke var politimannen Ole Vidar Øiseth på Rauma videregående skole for å fortelle om rus, dagens situasjon og hva foreldre og andre kan gjøre for å hjelpe ungdommene. Øiset underviser til daglig ved Politihøgskolen i Oslo.

– Sjekk pc og telefon

Politimannen kom med flere råd til foreldre. En av anbefalingene var å sjekke pc og telefon til barna:

– Jeg vet at det er kontroversielt, og jeg mente det ikke for ti år siden. Men jeg mener det i dag fordi det er for mye som foregår; kanskje er de truet, mobbet eller noen presser dem og de må ha hjelp. Det er rett og slett ut fra hva jeg erfarer som politimann at jeg gir disse rådene, sier han til Åndalsnes Avis.

– Men vi beveger oss inn på deres privatområde?

– Ja, men det er for å hjelpe dem. Og da mener jeg det er greit.

– Kutt ut russefeiringen

Øiset tok også til ordet for å avvikle russefeiringen.

– Hvis den skal drives i den regien som i dag, med tekster på sanger de har, med å ta inn småjenter for å rulle med russen med å drikke med begge hender, så er det direkte galt å drive slik. De går på skolen i 13 år, og så skal de drikke seg så fulle en måned. De er så slitne før de går til eksamen, at de må «konte» for å komme inn på det de vil fordi eksamen er så dårlig. Det er ikke fornuft i dette. Enten må feiringen legges om, eller så må det legges ned, sier Øiseth.

– I foredraget sa du «Ikke la ungdom få drikke før alkohol før de er 18 år». Hvorfor det?

– Den ene siden av saka er lovverket. Det andre er at de er ikke ferdig utviklet til ta imot den type rus. Siden jeg var ung har det alltid vært sånn at dersom du begynner å drikke tidlig, drikker du firegangeren når du er 18 år som når du begynner når du er 18 år. Deres belønningssenter er ikke ferdig utviklet for å takle den type stimulering. Det er derfor vi har 18-årsgrense, men den burde helst vært 21 år, sier han.

Alle foreldre og foresatte til 10.-klassinger i Rauma samt foreldre til elever under 18 år ved Rauma videregående skole, var invitert. Mellom 30 og 40 foreldre/foresatte dukket opp. Da rektor Eva Leergaard ønsket velkommen, ga hun uttrykk for at hun gjerne skulle sett enda flere der.