I dag starter Åndalsnes Avis opp en ny artikkelserie på lørdager. Serien har vi kalt «For ei dame!» og er et grep for å få fram flere damer i avisspaltene. Vi må bare erkjenne at menn dominerer i nyhetsbildet – også i lokalavisa i Rauma.

Håpet er at vi skal kunne speile samfunnet riktigere og synliggjøre bedre at kjønnsbalansen er temmelig lik også i vår kommune. I Rauma er det mange bra damer der ute som gjør en fantastisk innsats gjennom jobb eller på fritida. Dette fortjener å komme fram i media.

Vi ønsker å få fram hverdagsmenneskene, og flere av dem som preger nyhetsbildet. I denne serien er det ikke de mest kjente og framtredende kvinnene i Rauma som skal løftes fram i lyset.

Det er ikke vrangvilje som gjør at kvinnene er i undertall i avisspaltene. Men i media er vi ofte for topptunge i valg av kilder. Det blir gjerne til at det er sjefen som trer fram – eller som vi kontakter.

Og sjefen er som regel mann, noe som er med på å forklare hvorfor kvinner havner i skyggen også i mediebildet. I lederstillingene i privat næringsliv i Rauma er det menn som dominerer de største selskapene. Men media har en jobb å plukke flere kvinnelige kilder for gjennom det å speile samfunnet bedre. Den kritikken må vi ta inn over oss.

I november i fjor laget vi en oversikt som viste at «ryggraden» i kommunens private næringsliv i all hovedsak ble ledet av menn. Blant de 40 mestomsettende selskapene i Rauma, var det i fjor bare fire kvinner i rollen som daglig leder. Vi har dessverre ingen grunn til å tro at det er blitt vesentlig mer utjevnet det siste året.