Ka Jørn Remmem på? Åndalsnes Avis dro til Minnesota for å finne svaret. Vi møtes utenfor et klassisk amerikansk forstadshus på adressen 3216 DuPont Avenue South. Det er søndag 24. september. Sola skinner og temperaturen er godt over 30 grader i storbyen med tre millioner innbyggere, forsteder medregnet. Jørn Remmem har bodd på denne adressen i 24 år. Midt i Uptown Minneapolis, i det norskeste norske Amerika. Skyskraperne og Mississippi ligger bare ti minutt unna. I gata der Jørn bor kryr det av restauranter, butikker og barer. Det er et ellevilt folkeliv i forhold til norske forhold på en søndag.

Mest fristet av USA

– Livets tilfeldigheter førte meg hit. Og det må jeg bare være glad for. Jeg setter stor pris på både Norge og USA. For min del startet det med at jeg tok to års ingeniørfag på maskinlinja hos Høgskolen i Ålesund. NTH, som det het den gang, var et naturlig neste steg. Men halvvegs tilfeldig bestemte

jeg meg for å studere i utlandet. Jeg var mest fristet av USA, et land med 3000. gode ingeniøruniversiteter. Så klaffet det fullstendig med University of Minnesota. Jeg sparte mye tid og penger på at jeg fikk overført alt jeg hadde gjort meg ferdig med i Ålesund. Året var 1988, sier Jørn Remmem.

Han tok en BA i maskinfag på gigantuniversitetet med 55.000 studenter, så fortsatte han med sivilingeniørstudier (master). Jørn stortrivdes i Minneapolis. Og faglig gikk det som smurt.

– For å gjøre en lang historie kort, fikk jeg meg jobb i Minnesota og ble værende. Egentlig hadde jeg tenkt meg tilbake til Norge. Men de store avgjørelsene som betyr mye i livet, kommer ofte som en tilfeldighet. Dermed har jeg bodd i USA i 29 år til nå, ler Jørn Remmem.

Klassisk Amerika

Han er gift med 54 år gamle Pam fra Minnesota, og sammen har de sønnen Knut (11), som de adopterte fra Jerevan i Armenia for ti år siden. Pam serverer kaffe og kaker i stua i det staselige forstadshuset fra 1909. Hele gata er klassisk Amerika.

– Vi stortrives her. Jeg føler meg heldig. Og jeg føler meg heime her. Det hele skyldes et veldig bra firma som heter Old Dutch Foods. Rett og slett en potetgullfabrikk. Det var her alt startet. Jeg fikk meg jobb i maskinavdelingen etter studiene. Jeg har gått gradene. Først var jeg med på å modernisere to av fabrikkene. Vi satset på cornchips, tortilla, ostepop og popkorn. I tillegg til de tradisjonelle produktene.

Men Jørn fikk nye muligheter. USA er et land der mange går fra tue til tue. Han begynte å jobbe for Congra Foods, som laget frokostblandinger, marshmallows, breakfast bars og så videre. Raumaværingen jobbet som prosjektingeniør. Så fikk han jobb som prosjektleder for Sebesta Blomberg, et konsulentfirma som utførte oppdrag for store konsern som Kraft Foods, General Mills, Nestle og Pillsbury. Den amerikanske matvareindustrien var og ble bransjen for Jørn Remmem fra Rauma. Han ble fort vant til store forhold.

– Det er litt artig at jeg etter dette fikk tilbud om å fortsette der alt startet for min del. Nemlig Old Dutch Foods. Vi har seks fabrikker, som til sammen leverer over 200 forskjellige produkt i den litt usunne kategorien chips og snacks, ler Jørn.

150 reisedager i året

Old Dutch har to fabrikker i Minneapolis, to fabrikker i Calgary, én fabrikk i Winnipeg og én fabrikk i New Brunswick. Med andre ord har størstedelen av fabrikkene beliggenhet i Canada.

– Jeg er ganske godt kjent med Canada, for å si det forsiktig. Jeg har rundt 150 reisedager i året, der de fleste tilbringes i nettopp Canada. Jeg er ansvarlig for ingeniørbiten i hele selskapet, og har

seks fabrikksjefer som rapporterer direkte til meg. De tekniske sjefene rapporterer også til meg. Den som er over meg er CEO Steve Aanenson, som eier hele selskapet. Jeg har kontor her i Minneapolis, men tilbringer mer tid på reise og i Canada enn på kontoret. Sånn er det bare, sier Jørn Remmem.

Kona Pam skyter inn at mannen hennes er en forsiktig og beskjeden nordmann. På den måten skaper han tillit overfor kunder og klienter. Jørn Remmem er grundig og 100 prosent påskrudd. Han har hele tida arbeidsgiveren Old Dutch sine interesser i bakhodet. Derfor har det gått bare en veg karrieremessig. Sier kona Pam.

– Jeg har arbeidet meg oppover og oppover i bedriften, år etter år. Det handler om mye hardt arbeid, om å være på rett plass til rett tid, om å produsere resultat. Gudene må vite at det er stor konkurranse i snacksmarkedet i USA, men vi omsetter for rundt 400 millioner dollar i året. Og vi tjener gode penger. Det er hyggelig å være en bidragsyter til dette, fastslår 51-åringen.

Glemmer aldri røttene

Jørn Remmem glemmer uansett aldri røttene sine og heimkommunen sin. Han er en meget stolt raumaværing. Som gjerne reiser tilbake minst en gang i året. Og helst mer.

– Vi bodde på Åndalsnes fram til jeg var 13 år gammel. Da tok min far Knut over garden på Remmem, og vi flyttet oppover i dalen. Jeg føler meg veldig knyttet til Remmem. Jeg må hjem til Norge minst en gang i året. Sist var i februar. Pam og Knut har vært med mange ganger. For meg er Rauma en fantastisk fin kommune. Naturen, fjella og ikke minst elva. Et nydelig landskap. Det er mye fin natur i Minnesota også, men Rauma er i en annen divisjon når det gjelder natur, sjøl om vi har tusenvis av innsjøer her i staten, fastslår Jørn.

Han understreker at det er en stor forskjell mellom å bo i USA og Norge på 80-tallet kontra nå. Takket være internett.

– Jeg føler meg mye nærmere slekt og venner. Nå kan jeg ha all mulig kontakt uten at det koster skjorta. Jeg leser Åndalsnes Avis på nett samtidig med folk som bor i Rauma. Og jeg følger med på sosiale medier. Er det fint vær

i Rauma og folk er på fjellet, så ser jeg det på Facebook, ler Jørn.

Nesten norskere enn Norge

Han bor i et område som nesten er norskere enn Norge. Jørn er medlem i den norske Mindekirken, som ligger like ved Norway House og den norske butikken i Minneapolis. Om han vil ha brunost fra Tine eller melkesjokolade fra Freia, er det null problem. Lutefisk og akevitt likeså. Kjøttkaker og fiskegrateng er også fullt mulig å få tak i. Pinnekjøtt til jul er en selvfølge. Dessuten er det gode skimuligheter i nærområdet.

– Det er ingen store skibakker i Minneapolis, men jeg og sønnen min har sesongkort i Duluth her i staten. Et veldig norsk område med bra skiforhold. Ellers er det fantastiske muligheter for trening og naturglede her i Minneapolis og Minnesota. Amerikanerne er veldig opptatt av å legge til rette for sykling og trim. Akkurat som hjemme er det stier overalt. Men fjellturer er det verre med. Derfor er det så fint å reise hjem til Rauma. Romsdalseggen og Kalskråtind er mine to favoritter. Det er veldig mye positivt på gang i Rauma i forhold til fjellturisme, mener Jørn Remmem.

51-åringen tenker på Rauma både titt og ofte. Fjellfestivalen og Raumarock står på lista. Forhåpentligvis neste år. Jørn er sterkt involvert i norsk-amerikansk foreningsliv i Minnesota. Blant annet er han styremedlem i den såkalte Torskeklubben. Og han er involvert i handelskammeret. Jørn har mange norske venner i Minnesota.

– Men jeg vil bestandig savne hjemplassen Remmem oppi Romsdalen. Det er først og fremst familien jeg er opptatt av når jeg er hjemme. Det viktigste er at vi får tid til hverandre. Så går jeg en del i fjellet. Jeg er også spent på hvordan det går med Rauma elv. Husk på at jeg er gammel klepper fra Fiva. Drømmen er at elva blir friskmeldt for godt, sier Jørn Remmem.

Han avslutter med å rose Amerika – mulighetenes land.

– Amerika er et veldig dynamisk land. Folk vil opp og fram. Dessuten er potetkvaliteten bedre enn i Europa. Vi lager bedre chips, ler Jørn.