Det er fortsatt oransje faregrad for fjellpartiet Veslemannen.

– Ja, det er de som bor der som har det trasig. Usikkerheten tar på. For dem ble det sikkert ei natt i spenning, der de ventet på telefonen de aldri fikk. Sånn sett er ikke situasjonen bra, men det er ikke så mye vi kan gjøre fra eller til. NVE har vedtatt at det skal vannes først når faregraden er rød, for å få full effekt, sier ordfører Lars Olav Hustad onsdag morgen.

– Det er hvitt på fjelltoppene i Rauma i dag. Er sjansen for vanning over nå, tror du?

– I 2014 var det evakuering 22. oktober. Det er ikke råd å spekulere mye rundt det, og det er heller ikke min oppgave. Her er det temperaturen som kommer til å bli avgjørende, svarer Hustad.

– Hva håper du skjer videre nå?

– Jeg har etter hvert begynt å få et ganske avslappet forhold til dette med meteorologi og geologi. Som jeg har uttalt mange ganger så håper jeg på skred, og jeg håper at vi får det til i år, for vi skulle hatt ei avklaring, sier Hustad som synes det er bra at NVE tok signalet som kommunen sendte i fjor, om at noe måtte gjøres.

– Så kan man jo spekulere i om man skulle ha vannet på faregrad oransje, men det er en faglig avgjørelse jeg ikke kan noe om.

Hustad sier både han og kommunen begynner å få god rutine på håndtering av situasjonen når faregraden heves på Veslemannen.

– Min og kommunens rolle er å ivareta beboerne. Nå prøver vi også å gjøre andre oppgaver innimellom, for vi kan ikke bare sitte å vente. Men faregraden er oransje, og det betyr at vi må være klare. Ut over det er det viktig for oss å holde god kontakt med beboerne, sier han.

– Hva er beboerne opptatt av nå?

– De er som alle andre opptatt av om skredet kommer eller ikke. Situasjonen er trasig for alle, men det krever ekstra mye arbeid for dem som driver gardsdrift. Når det er sagt, er det flott å se hvordan andre rundt dem stiller opp. Det var en god gjeng med frivillige som stilte opp under evakueringen av dyra på tirsdag, og det var veldig godt å se.

Blir det tett møtevirksomhet mellom kommunen og NVE i dag?

– NVE overvåker fjellpartiet, og vi i kommunen trer sammen hvis det blir endringer.