– Ja, alle tankene er fulle og vi kan sette i gang på kort varsel. Men først må vi se hvordan nedbøren blir utover kvelden og natta, sier Lars Blikra, sjefgeolog i NVE til Åndalsnes Avis tirsdag formiddag.

– Den hvite er hovedtanken der vannet pumpes opp ifra Børtjønna, et vann innenfor toppen. Der er det en pumpestasjon ved vannkanten som pumper vannet i slanger, som ligger i terrenget, opp til toppen, forklarer Blikra.

Fra den hvite tanken blir vannet enten sendt rett ut i fjellet – gjennom tre slanger som er lagt ned i sprekker i fjellpartiet Veslemannen – eller inn i de blå tankene. Fra disse blå tankene ledes det også vann i slanger inn i fjellsprekker.

– Vi har muligheten til å sende ganske mye vann ned i områdene, over lang tid. I starten blir det pøst på mest vann, men etter hvert, over tid, vil det bli 6.000 liter i timen, forteller Blikra.

– Vi må jo følge med på Børtjønna, men det er såpass mye vannsig inn i det vannet, at det er my å gå på, mener Blikra.

– Hvor mange dager kan det være snakk om å pumpe vann ned i fjellet?

– Det vet vi ikke. Det får vi ta etter hvert. Vi må ha folk på stedet på fjellet, som må følge med og styre pumpinga.

– Er ikke det litt risikabelt?

– Nei, det er lenger ned bevegelsene er, så å være på toppen, er ikke farlig, sier Blikra.

NVE er litt i tvil om hvordan været vil påvirke fjellpartiet og bevegelsene i Veslemannen, men det de vet, er at fjellet reagere kjapt og da må evakueringen være like rask.

– På grunn av den fronten som kommer inn i kveld, valgte vi å øke faregraden i forkant slik at man kan forberede seg og blant annet få evakuert dyrene. Det tar litt tid og vil bli gjort i dag.

Men som Blikra sier, de vet ikke om de vil gå i faresignal rødt – før de ser reaksjonene på fjellet under regnværet som er meldt.

– Hva er bevegelsene nå?

– Siste uka har det vært jevnt på vel 6-7 millimeter i døgnet. Men dette har variert veldig i år. Det har vært oppi 2-3 centimeter i døgnet.

– Når melder dere rødt?

– Hvis dette øker. Vi har modeller som vi bruker der prognosene ligger inne. Blir det rødt, setter vi i gang. Men vi må vurdere når vi setter i gang. Folka som skal gjøre dette, må få gode arbeidsforhold. Vi sender ingen ut i fjellet om natta, sier Blikra.

– Er dette siste sjanse for å sette i gang vannpumping i år?

– Det vet vi ikke. Det bestemmer været, men det blir ikke varmere.

– Hva gjør dere med utstyret; tåler alt å stå ute om vinteren?

– Noe må vi ta inn, som aggregat og pumper, og vanntankene må tømmes for vann. Men dette er ikke noe vi bruker tid og krefter på nå. Vi får se hvordan høsten blir.