Resten handler om teft, dyktighet og flaks. Åndalsnesingen har oppnådd stor økonomisk frihet.

Husker du tv-serien Dynastiet som NRK viste på 80-tallet? Den hadde sitt utspring i Denver, Colorado. Det er også der Martin Kristiseter fra Åndalsnes har endt opp. Han er kanskje ingen Blake Carrington og oljemagnat, men jaggu har også unge Martin hatt full klaff i forretningslivet. Han og familien bor fantastisk flott i nabolaget Hilltop i Denver. Men før vi skal dit tar vi oss en prat på en kaffebar i den fasjonable bydelen Cherry Creek.

– Min USA-historie begynte da jeg og Amund Amundsen bestemte oss for å ta et friår etter høgskolestudier i Molde. Vi var ekstremt lei studier, begge to. Vi bestemte oss for å leve livet som skibomser i USA. For å få råd til det kjørte jeg truck på Wonderland-lageret i seks måneder, trolig den artigste jobben jeg har hatt, sier Martin Kristiseter til Åndalsnes Avis.

Det var full truck på lageret og penger ble lagt opp. Martin og Amund fløy til Seattle vinteren 2001. De kjøpte seg en minivan som de også bodde i. En skibuss. Men det var sjokkdyrt med heiskort i de flotte skianleggene de var innom i Canada og USA. Så de tok en spansk en.

– Vi laget en innmari dårlig kopi av et pressekort Skikkelig fake news. Amund var journalist og jeg var fotograf. Vi prøvde ut konseptet i Whistler Mountain i Canada. Først fikk vi et dagskort hver, så ble det tidagerskort. For å gjøre en lang historie kort, så sto vi gratis på ski i fire måneder. Helt vilt. Vi sparte titusenvis av kroner. Ikke helt stuereint, men kanskje dette var inngangen til forretningssuksessen som skulle komme seinere, ler Martin.

Ungdommelig overmot

Han setter stuntet på kontoen for ungdommelig overmot og kreativitet. Unge Kristiseter var mer enn begeistret for USA da han kom tilbake i april 2001. Til alt hell hadde Høgskolen i Molde en utvekslingsavtale med University of Colorado. Det ble enda mer stang-inn for Martin.

– Jeg fikk overført det meste av fagene som jeg allerede hadde tatt i Norge. Og så bestemte jeg meg for å prøve lykken som fotballspiller for universitetet. Det gikk overraskende godt for en middelmådig 3. divisjonsspiller fra ÅIF. Dermed ble det et ganske solid stipend, i tillegg til stipend fra lånekassa. Egentlig gikk jeg vel i pluss også under studiene. Jeg fullførte en MBA med spesialisering innen finans. Dette var i 2004, forteller Martin.

Planen var å jobbe et år i USA etter dette. Men først måtte Martin lage et fiktivt selskap og en forretningsplan i det siste semesteret på University of Colorado. Den var ikke så dum.

– Mobilbruken i USA lå bak Norge på den tida. Derfor laget jeg en forretningsplan for mobil markedsføring for medialselskaper i USA. Da fikk jeg veldig god hjelp av en annen åndalsnesing, Øystein Skiri, som hadde startet Boost Communications innenfor samme bransje i 2001.

– Øystein fikk stablet på beina litt penger fra sine investorer i Boost for å gjøre en dypere markedsanalyse av USA-potensialet. Vi gikk i møter med amerikanske medieselskaper med Telenor sin SMS-løsning, og signerte våre første kunder her med den, mens Boost utviklet sine egne løsninger. Øystein Skiri var til uvurderlig støtte for meg denne tida. Boost sitt selskap i USA, ledet av meg, gikk fra null kunder til en kundeportefølje på over 750 radio- og tv-stasjoner fram til 2010. Da ble selskapet vårt kjøpt opp av Marketron, som jeg nå jobber for, sier Martin Kristiseter.

Marketron leverer programvare til radio- og tv-markedet i USA. De har over 7.000 (!) radio- og tv-stasjoner som kunder. 70 prosent av all radioreklame i USA blir levert av Marketron, som Martin Kristiseter har en sjefsjobb for. Han leder den digitale satsingen – Marketron Digital.

– Vi tar oss av alt fra sosial markedsføring på Facebook og Instagram til bannerannonser og betalte søk. Denne delen av selskapet vokser veldig fort, så det har vært en morsom reise de siste åra.

Nesten som Rauma rådhus

En morsom reise skal det også være når Martin kjører bil på himmelsk flotte veger i Denver, en vekstby av dimensjoner. Martin fyrer opp sin Porsche 911 4S. Han understreker at bilen er langt, langt billigere enn i Norge. Vi legger oss på hjul i en Hyundai leiebil og kjører opp bakkene til Hilltop. Det er her oppe jeg får assosiasjoner til Dynastiet. Boligen er omtrent like stor som Rauma rådhus, bare langt flottere. Og det er mange slike kåker i nabolaget. Blant annet bor sønnen til Arsenals majoritetseier i samme gate.

– Vi har jo altfor mye plass, egentlig. 750 kvadrat. Jeg er ikke så redd janteloven. Vi har stor økonomisk frihet. Det er meget godt betalt i USA hvis man treffer. Her i byen er det mange som gjør det. Og jeg er en av dem. Det må man bare være glad for. Det er en god følelse å lykkes, sier Martin.

Han er gift med tyske Jessica Sporn Kristiseter (36). Hun kommer fra en meget velstående familie som emigrerte til USA. Martin og Jessica har døtrene Maya (3) og Aria (2). Martin har også dattera Ella (12) fra et tidligere forhold i USA. De har fast au pair for å få kabalen til å gå opp. Nylig kom tyske Rosalie fra Köln. Hun har sin egen leilighet i kjelleren. Alle i huset har sitt eget bad. Det er en nydelig bolig.

– Vi stortrives her. Et veldig bra nabolag, kort veg til jobb og skole, godt med plass og veldig bra for jentene som skal vokse opp her. Jessica er for tida hjemmeværende. Min svigerfar bor i Beverly Hills, mens svigermor bor i Las Vegas. Familien til Jessica har gjort det veldig bra i business. Men vi er ikke avhengig av dem, understreker Martin.

Denver er en by som har rundt tre millioner innbyggere, forsteder medregnet. Det er en by med over 300 soldager i året. Ironisk nok er det kjølig og regn denne dagen. Martin er veldig glad for at han endte opp i Denver.

– Colorado er en indrefilet for naturelskere. Jeg som kommer fra Rauma er selvsagt veldig glad i fjell. Rocky Mountains er nærmeste nabo her, med fjell opp mot 4000 meter og det ene råflotte skianlegget etter det andre, smiler Martin.

39-åringen reiser mye. Da er det fint å bo midt i USA. Martin flyr mye rundt i USA. Mesteparten med vanlige flyselskap, men også med privatfly. Selskapet har en abonnementsordning som Martin rett som det er benytter seg av. Det er også flere direkteruter fra Denver til Europa. Blant annet flyr Norwegian fra Denver til London.

– Denver er en by i sterk vekst. Det er en voldsom byggevirksomhet her. Unge og flinke folk vil til Denver. Det skapes et stort antall nye og godt betalte jobber her. Mye ny teknologi og nye ideer. Får du til noe i USA er det nesten ikke noe tak. Og folk heier deg fram. De vil at du skal lykkes. De vil at du skal tjene gode penger og skape jobber. Jeg stortrives i USA fordi det er så godt klima for gründere her. Det er framoverlent. Vi spiller hverandre gode. Folk hyller alt som smaker av suksess, enten det er i næringsliv eller idrett, sier Martin.

Amerikanere tenker lite på hva det offentlige kan gjøre for dem, mener åndalsnesingen. Det er sikkert fordi velferdssystemet i USA er nokså begrenset. Man er i langt større grad sin egen lykkes smed.

– Det går ikke an å sammenlikne Norge med fem millioner innbyggere og smeltedigelen USA med 340 millioner. I USA er det et helt annet miljø og kultur for å få til noe. Pengene er her borte, investorene er her, innovasjonene er her. Det er stor vekst i økonomien og lav arbeidsledighet. Så er det også mange som ikke når opp. Det er helt klart. Men gjennomgående er det god levestandard. Samtidig jobber de fleste her mer enn hva som er vanlig i Norge. Folk har også mindre ferie og reiser mindre enn hva som er vanlig i Norge, sier Martin Kristiseter.

Han og familien kan reise til Norge så ofte de vil. Martin vil for alltid være raumaværing, fastslår han. Lite slår følelsen av å kjøre ned Romsdalen eller lande på Årø.

– Få i gang fontenene igjen

– Bare Rauma er Rauma. Åndalsnes er hjemme for meg. Og jeg må si kommunen har tatt mange gode grep i sentrum. Veldig bra, stor forbedring. Men ordføreren må få i gang fontenene igjen, de må lære av fontenene i sentrum av Denver, ler Martin.

– Jeg er alltid helt i skyene når jeg skal reise til Norge. I Rauma har jeg veldig mange gode kompiser fra ungdomstida. Mine foreldre Finn og Liv bor der, eller i Frankrike. Jeg har nok arvet mye av forretningssansen fra min far. Foreldrene mine tar seg gjerne en tur hit til Denver. Og vi besøker dem gjerne utenfor Nice om sommeren, før vi stikker innom Jessicas hjemby Köln. Så blir det ei uke eller to i Rauma. Ungene stortrives der. Det er godt for dem at de lærer seg litt av det norske. På sikt kan jeg tenke meg å være i Rauma minst en måned i året. Hjertemessig er jeg åndalsnesing, ler Martin Kristiseter.

– Min eldste datter har en drøm om å være stalljente på Stall Moa. Hun elsker hest og stortrivdes på Moa i sommer.

Martin fyrer opp grillen. Det er fart i’n Martin. Det blir amerikansk biff og rødvin fra Frankrike og California.

– Jeg er veldig glad i lage mat og spise hjemme. Amerikanere flest spiser stort sett ett eller to måltider ute hver eneste dag. Det kryr jo av spisesteder overalt i Denver. Men det er jo fole kjekt å lage sin egen mat, da. Spesielt når biffkvaliteten er så god som den er her borte!