Det er Norsk Lotteri AS, med Ottar Dalset i spissen, som 7. november møter i Oslo tingrett. Saksøkt: Den norske stat ved Kulturdepartementet.

I en pressemelding skriver Norsk Lotteri at de 20.04.16 anla sak mot Staten for brudd på EØS-avtalen.

"Avslaget om å drive lotterier til inntekt for ideelle organisasjoner i Norge ble begrunnet med at det bare er Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som er gitt slik tillatelse. Saken kommer opp for Oslo Tingrett 7. nov, og det er satt av 7 dager til rettsaken. Vi er nå formelt i gang ved at første prosesskrift er sendt til Oslo Tingrett", skriver Norsk Lotteri AS i en pressemelding.

Ifølge pressemeldingen vil Norsk Lotteri AS sitt saksanlegg ha fokus på om myndighetene gjennom enerettsmodellen har oppfylt kravet om egnethet og konsistens i spillepolitikken slik EØS avtalen krever.

"Vi mener enerettsmodellen bryter forutsetningene og premissene i unntaksbestemmelsen i EØS avtalen og i senere dommer og åpningsbrev som ligger til grunn for monopolets eksistens. Det følger videre av premissene nedfelt i hhv Automatdommen, Ladbrokesdommen og i påfølgende åpningsbrev fra ESA til Staten i Postkodelotteriet noen kriterier som Staten må oppfylle for at monopolet skal være lovlig. Norsk Lotteri AS er av den klare oppfatning at premissene ikke er oppfylt, og at monopolet således må anses for ulovlig", skriver de i meldingen.

"Vi ser frem til å få prøvd (u)gyldigheten av monopolet for retten", heter det i pressemeldingen.

Norsk Lotteri AS blir representert av advokat Espen Isaksen Bakken fra advokatfirmaet Arntzen de Besche.

Statens prosessfullmektig, advokat Magnus Schei, var mandag ikke tilgjengelig for kommentar.

Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland uttalte til Nettavisen tidligere i år at Ifølge pengespill-loven fins det ingen hjemmel for å gi konsesjon til andre om å drive de samme spillene som Norsk Tipping.