Helt siden nye Isfjorden skole ble tatt i bruk har skoleledelsen slitt med hærverk og ugagn fra større barn og ungdommer utenfor skoletida.

– Det er mange små ting som til sammen blir et problem. Det er noe nytt hver uke. Da vi kom her på mandag var for eksempel alle dekslene på stikkontaktene ute revet av, sier Kim Hugo Nyheim.

Og han kan nevne flere eksempler i fleng.

– Det er snakk om ting som blir ødelagt, tagging, klatring på taket, leik med ild, forsøpling, knusing av flasker og så videre. Både ansatte og elever bruker mye tid på å rydde opp i skolegården, forteller han.

Besøkte ungdomsskolen

Torsdag morgen besøkte han Åndalsnes ungdomsskole og snakket med ungdommene der.

– Jeg har nok tenkt at dette vil gå seg til etter hvert, men nå har vi hatt det sånn i flere år. Nå må vi ta grep, sier han.

Han vil ikke gå inn på hvor mange dette gjelder, men han bekrefter at det er noens oppførsel som går ut over alle.

– Vi får jo ofte vite hvem som har vært til stede. Jeg har pleid å ringe foreldrene, og noen blir glade for at jeg ringer og sier de vil ta grep, mens andre kanskje mener at barna deres ikke har vært med på det, sier han.

Vil melde til politiet

Nå gidder ikke rektoren lenger å være detektiv.

– Fra nå av vil det bli rapportert og eventuelt anmeldt til politiet. Jeg har ikke anmeldt noe ennå, men jeg vil vurdere det i framtida. Det tar utrolig mye energi å gå og rydde opp og reparere fordi noen har holdt på med slike ting. Det er stort sett på baksiden av skolebygget ting skjer.

– Der går det an å drive relativt utsett, men det er gjerne noen som oppdager det likevel. Ungdommene tenker kanskje ikke på at de straffer oss som jobber her og seg selv når de gjør slike ting. Den tiden vi må bruke på å rydde opp, kunne vi brukt på å utvikle skolen, sier han.

– Ikke verre enn andre

Han legger også til at dersom man er til stede og ser noe bli gjort, er man selv en slags «medskyldig» hvis man ikke sier fra.

– Både foreldre og barn må ta ansvar for at vi får en slutt på dette. Jeg tror ikke de unge i Isfjorden er verre enn andre steder, men de lar seg kanskje rive med, sier rektoren, som understreker at han bare jobber forebyggende.

Viktig med fritidstilbud

Nyheim kaller hærverket for en «drive-dank-aktivitet».

– Man kan aldri overvurdere viktigheten av fritidsaktiviteter. Hvis man ikke har noen faste holdepunkt etter skoletid blir man fort gående og «henge». Vi må hjelpe til å aktivisere ungdommene og fylle fritida med innhold sier han.

Han mener det også handler om grensesetting fra foreldre.

– Det er jobben din å ha sure barn av og til, sier han med glimt i øyet.

– Snakk med ungdommene

Han ber foreldrene om å ikke være naive.

– Jeg kjenner alle barna her i Isfjorden og jeg vet at de er gode på bunnen. Jeg kjenner også foreldrene her, og jeg vet at ingen ønsker at barna deres skal holde på med slikt. Det har ikke gått lenger enn at dette kan stoppes, mener Nyheim,

– Snakk med barna og ta rede på hvor de er etter skoletid. Og legg føringer for hvor de ikke skal være, oppfordrer han.