Brannvesen over hele landet avsluttet lørdag brannvernuka med åpen dag på brannstasjonen.

På Åndalsnes brannstasjon var det blant annet mulighet til å prøvesitte brannbilene, kikke på utstyret, teste klatreferdighetene og gå kunnskapsløype.

En av de som kom høyt i klatretesten var Cathinka Staurset. Godt hjulpet av erfarne brannmenn fikk hun stablet mange bruskasser oppå hverandre.

- Det var litt skummelt, men også veldig morsomt, forteller hun.

På besøk hos skoler og barnehager

Alle de besøkende fikk brannhjelm, sekk, refleks og nøkkelring - i tillegg til noe å bite i. Og det var mange store og små som tok turen innom brannstasjonen lørdag.

- Det har vært en jevn strøm hele dagen, forteller brannsjef Falke Haugen.

For brannvesenet er dette en hyggelig og viktig avslutning på brannvernuka.

- Denne uka har vi besøkt barnehager og skoler i kommunen og fortalt om brannvern og hatt slukkeøvelse. En av de tingene som er viktig for oss under brannvernuka er å oppfordre folk til å ha brannøvelse hjemme. Det er ikke så mange som har det, men det er like viktig som å ha brannøvelse på skolen eller på arbeidsplassen, sier han.

Viktig å lære

Åpen brannstasjon er et samarbeid mellom brannvesenet og forsikringsselskapet IF.

- Det er ikke tilfeldig at Brannvernuka arrangeres om høsten: Da går vi inn i den årstiden der antall boligbranner vanligvis øker kraftig. Folk trenger en påminnelse om brannsikkerhet før vi skrur på varme og belysning, tenner levende lys og fyrer i ovnen, sier Norsk Brannvernforening.

I september 2016 hadde brannvesnet over 250.000 barn og voksne på besøk på over 350 åpne brannstasjoner fra Mandal i sør til Longyearbyen i nord.