ElementPartner AS kan i år legge bak seg den beste sesongen noensinne. Ikke bare åpner de en helt ny fabrikk i månedsskiftet november/desember, en av Norges mest moderne betongelementfabrikker, men de står også overfor tidenes ansettelser.

– Ja, det er kanskje ikke så mange som ansetter så mange i en fleng, smiler daglig leder Andre Venås beskjedent.

Norges mest moderne

Han viser oss rundt i den nye fabrikken som er under bygging på Øran – en fabrikk med en grunnflate på 5.100 kvadratmeter i vel tre etasjer; totalt 7.800 kvadratmeter. For tida er det full fart i montering av produksjonsutstyr og det vil fortsette ut hele november.

– Her på grunnplanet foregår produksjonen med støperiet i enden av hallen. I midten ligger transportsonen der elementene blir transportert fra støperiet til neste stasjon. På andre siden av skinnene, ligger pusseavdelingen. Alt utstyr blir styrt av fjernkontroller, forklarer Venås.

I andre etasje i det enorme bygget, vil armeringen foregår. Der ligger også kontoravdelingen.

– I tredje etasje har vi møtelokaler, men ikke alt vil bli innredet der, forteller Venås.

Stor kapasitet

Fabrikken koster er vel 120 millioner kroner å bygge og har en kapasitet på produksjonen på 120 tusen kvadratmeter med betongelementvegger per år.

– Det er ingen fabrikk i Norge med en slik kapasitet, mener Venås.

– Hva med den gamle fabrikken ?

– Den har vi leid tilbake av kommunen på en treårs kontrakt. Der vil vi produsere spesialprodukter som søyler, trapper og lignende. Vi har opsjon på å leie videre etter tre år også, men stenger vi produksjonen på den gamle fabrikken, må vi flytte den produksjonen hit. Da bygger vi på. Det har vi god plass til. Det er klart det er en utfordring å ha produksjon på to steder, sier Venås.

Mange ansatte

Totalt har fabrikken vel 70 ansatte og skal innen året ansette 20 til.

– Tror dere at dere finner disse arbeiderne blant lokalbefolkningen?

– Ja, en del av disse håper vi kan være lokale. Det er litt tidlig enda, søknadsfristen er 9. oktober, men vi har fått mange svar allerede. Hvor mange produksjonsarbeidere vi trenger kommer an på hvor mye fabrikken er fylt opp.

Ifølge Venås ser det ut til at begge fabrikkene kan gå for fullt en god stund framover.

– Vi har en del gode prosjekt på gang, og de nærmeste ukene får vi avklaringen på en del andre spennende jobber.

Gode kontrakter

Venås forteller at de har allerede har fått et stort leilighetsprosjekt på 35 millioner kroner i Bodø, samt en kontrakt på bygging av teknisk bygg i tunnelen ut til Vigra; en jobb til 9 millioner kroner.

– Vi har også fått en kontrakt på bygging av en tunnel i Arendal på 20 millioner. Der skal vi levere 30 tusen kvadratmeter med tunnelvegg. Vi er med i et prøveprosjekt der det skal bygges rette tunnelvegger. Vi var med på tilsvarende prosjekt i Operatunnelen i Oslo i 2010. Dette var en viktig kontrakt for oss.

– Er det stor konkurranse der ute?

– Ja, det er vel rundt 50, 60 andre tilsvarende bedrifter i stort og smått. De største heter Spenncon og Contiga. De omsetter for en milliard hver, forteller Venås.

– Er det neste mål ?

– He, he. Vårt mål er å fylle opp fabrikken til enhver tid og gi en stabil arbeidsplass.

Bedriften har også ansatt en ny selger på Østlandet som skal begynne i desember.

– Det vil gi oss muligheten til å nå enda bredere ut til markedet i Midt Norge og nedover til hovedstaden. I tillegg vil Terje Vikås som i dag er ansatt som prosjektleder for byggingen av fabrikken, bli ansatt som prosjektsjef når bygget står ferdig, sier Venås som kan avslutte med at de aldri tidligere har hatt så bra halvårstall som i år.

– Vi har så langt 73 millioner kroner i omsetning. I hele fjor var omsetningen på 84 millioner. Dette blir nok vårt første år der vi vil passere 100 millioner i omsetning. Prognosene er på 125 millioner, sier Venås med et bredt smil.

– Nå er det full fart i monteringen av utstyr i fabrikken, sier Andre Venås. Her ser vi slipemaskinen som skal monteres i pusserommet, bak Venås på bildet. Foto: Evy Kavli
Daglig leder Andre Venås blir liten i den store produksjonshallen på vel 5100 kvadratmeter Foto: Evy Kavli