– Vi opplevde også at vi ble litt vel mye i vegen for en del da vi holdt til i sentrum, – både butikker og kunder. Vi båndla alt av parkering, og det ble trangt, oppsummerer Frode Larshus, én av fem i arrangørstaben til Romsdalsmart-

nan.

Skryter av kommunen

Han forteller at de har vært i god dialog med kommunen. God drahjelp derifra gjorde det enklere for arrangørene å fortsatt satse på martna på Viktoria-området i Isfjordsvegen, slik de prøvde ut for første gang i fjor.

– I fjor regnet det mye og det bar området preg av. Nå er store deler av området rettet opp, det er lagt ned kummer og det er lagt mye ny asfalt. Det er gjort en stor jobb av kommunen, området har fått seg en stor oppgradering, sier han og legger til at kommunen også har lagt opp bedre tilgang til vatn på området.

Noen utstillere blir innomhus

– I tillegg får vi låne den store blå garasjen der nede i år. Kommunen har ryddet ut av den, slik at utstillere med kunst og håndverk, ting som krever at det er ekstra tørt, får plass der i år. Vi har også lært litt fra i fjor, blant annet vil vi i år plassere utstillerne litt annerledes, slik at de blir mer synlige, forteller Larshus, som tror gode fasiliteter som toalettkonteiner i stedet for festivaldo, er noe folk setter pris på.

– Nå har vi investert i en slik konteiner. Fordi vi bare er fem personer er vi nødt til å tenke hvordan vi kan gjøre ting enklest mulig for oss, fortsetter han.

God gammel martnastemning

Larshus ser det også som en fordel at det nå blir frigjort parkering midt i sentrum.

– Vi så det i fjor, at parkeringssituasjonen ble veldig mye bedre når martnan var på Viktoria-plassen.

Larshus sier de i fjor fikk tilbakemeldinger fra folk som synes at martna på Viktoria minte om den gode gamle intime martnastemninga.

– Området virker inn på atmosfæren, sier han.

Mer underholdning

Arrangøren forteller at da de flyttet fra Troa, sluttet Romsdalsmartnan med nesten alt av underholdning. Det er noe komiteen har lyst å ta litt opp igjen.

– Vi kommer til å ha et lite sceneområde, og er det dårlig vær flytter vi det inn i teltet som skal opp, sier han, og nevner Rauma Spelemannslag som eksempel på lokal underholdning folk vil få høre i år. Utdeling av Raumastatuetten står sjølsagt også på plana, i tillegg til ansiktsmaling, og klovnebesøk.

– Vi forsøker å involvere hele kommunen til å få ting til å skje. Derfor blir det også skattejakt på Raumasenteret og åpen brannstasjon på lørdagen, fortsetter han.

– Er en stor sosial møteplass

Martnan trekker til seg folk i alle aldre, konkluderer Larshus.

– Romsdalsmartnan har så absolutt blitt en stor sosial møteplass. Vi ser fortsatt at folk som reiser bort på skole, ofte setter av martnahelga til en tur heim.

Når det gjelder selve utstillerne, forteller Larshus at de forsøker å ha et breiest mulig spekter av utstillere.

– Handelsbiten ønsker vi å utvikle, men vi må ta ett steg av gangen.

– Området er sentrumsnært, intimt og i år også bedre tilrettelagt, sier martnageneralen. Foto: Stine Vandevjen Olsen
I sentrum i 2015: – Vi ble for mye i vegen, både for butikker og kunder, da vi arrangerte martna midt i sentrum, konkluderer Larshus. Foto: Stine Vandevjen Olsen