– Dette er ikke mitt ønske i det hele tatt. Hadde jeg kommet til kontroll tidligere, kunne babyen ha blitt snudd. Jeg har grått mye over dette, sier Aimi Reiten.

Hun sitter hjemme i sofaen med ektemannen John Edvard, et par dager etter termin. Nå venter hun bare på at det skal skje noe naturlig før torsdag, ellers blir det keisersnitt på fredag.

Fikk blødning

Det hele begynte da Aimi tidlig i svangerskapet fikk blødninger på grunn av en polypp.

– Jeg fikk time hos fastlege som sendte meg videre til ultralydundersøkelse i Molde. Det var i uke 8. Det gikk greit og vi fikk ny avtale for neste svangerskapskontroll i april, men vi byttet fra Molde til Ålesund. Etter ultralyd og kontroll i Ålesund fikk vi ikke mer oppfølging. Tiden gikk og i juni ringte vi for å purre, forteller Aimi.

Da de spurte om å få time hos jordmor, fikk de beskjed om at det ikke var mulig, da jordmora var i svangerskapspermisjon, men at de kunne bestille time hos fastlege.

Måtte bare vente

– De sa de skulle prøve å få til en jordmoravtale med vikar fra Vestnes i løpet av sommeren, og at vi bare måtte vente, forklarer Aimi.

Aimi fikk fastlegetime i juni og i juli ble hun lagt inn på Ålesund sykehus på grunn av smerter i magen.

– Det var i uke 31 og jeg fikk beskjed om at babyen lå med hodet opp. De sa det ikke var noe problem og at babyen fortsatt kunne snu seg tilbake. De anbefalte meg å ta ultralyd i uke 36, forteller Aimi.

Den neste timen hos fastlegen, fortalte Aimi om problemet med hodet til babyen.

– Legen mente hun kunne kjenne hodet var snudd ned og da roet jeg meg med det, sier Aimi.

Men hun ville fremdeles ha en kontroll samt foreldrekurs med jordmor, og la igjen sitt telefonnummer på helsestasjonen for første gang, slik at de kunne kontakte henne når det ble ledig time.

Utsatt jordmortime

– Vi ble kontaktet i midten av august og fikk en time 31. august, som da ville bli vårt første møte med jordmor. Men timen ble utsatt på grunn av sykdom og vi fikk ny time 12. september, forteller John Edvard.

Så 12. september i uke 39 i svangerskapet, fikk Aimi sin første jordmortime. Der ble det sådd tvil om hvilken veg babyen lå og de fikk time på Ålesund sykehus samme dag for å sjekke det opp med ultralyd. Den avslørte at babyen hadde setet ned og var kommet så langt ned at den ikke kunne snus.

– Da måtte de sjekke om mitt bekken er stort nok til å klare å føde på normalt vis. Jeg kan kanskje få det til, hvis riene kommer naturlig innen torsdag (i dag). Men hvis ikke, vil det bli keisersnitt på fredag, sier Aimi, som er veldig lei seg for dette.

– Jeg føler at ingen bryr seg om meg og at jeg ikke er blitt tatt seriøst. Det er min kropp og jeg har ikke lyst til å ta keisersnitt. Kanskje jeg aldri får sjansen til å føde normalt på grunn av dette. Det gjør meg trist, sier Aimi.