Rådmannen skal nå starte et forprosjekt for å jobbe fram mot et arbeids- og aktivitetssenter for inntil 75 personer som i dag står utenfor det ordinære arbeidslivet.

I lørdagens avis kom NFU (Norsk forbund for utviklinghemmede) på banen og støttet forslaget om «Nord-Europas triveligste bed & breakfast», som prosjektgruppa lanserte i sin rapport.

Forslaget skaper interessere hos Ivar Åndal og Lars Kroken, som begge har lang erfaring med reiseliv i Rauma.

– Jeg er ubeskjeden nok til å mene at denne type virksomhet kan jeg etter hvert mye om. Sammen med meg har jeg allerede sjekket ut med andre store aktører innen reiselivet i Rauma, og vi er flere som vil satse og investere i dette nå fra starten av og være med på reisen, sier Lars Kroken.

Kroken og Åndal ser på seg selv som mulige investorer i et slikt prosjekt.

– Min erfaring er at det lønner seg å komme på banen tidlig å vise at man er interessert i å være med å bidra på ett eller annet vis. Dette er jo bare på forslagsstadiet ennå, men vi vil signalisere at vi er positive til å bli med på laget, sier Kroken.

Ikke negativt med konkurranse

De ser ikke på konkurranse fra et mulig bed & breakfast som negativt.

– Det er klart det kan være et konkurrerende tilbud, men vi har ikke noe ønske om å være alene. Vi ser positivt på flere aktører innenfor reiseliv i Rauma, sier Åndal.

– Ser dere for dere at et slikt prosjekt som er skissert kan være liv laga?

– Når det kommer til å skape meningsfylt arbeid for en gruppe mennesker som i dag ikke har noen jobb å gå til, så er det definitivt liv laga. Hvis du tenker på økonomisk, så kommer det selvsagt an på rammebetingelsene, mener Kroken.

Ifølge Kroken er det bare omkring 20 døgn i året det er fullbooket på alle overnattingsstedene i Rauma.

– Men vi mener jo at vi har noen erfaringer om hva som skal til for å lykkes, og de deler vi gjerne, sier de.

En viktig sak

De ser frem til å følge med på prosjektet videre, og vil gjerne bidra på den måten de kan. De mener det er et viktig arbeid:

– Det er en stor og variert gruppe som av en eller annen grunn står utenfor det ordinære arbeidslivet. De kan være en stor ressurs for lokalsamfunnet, og det vil være godt for selvfølelsen til den enkelte og ha et fast arbeid å gå til. Dette er en viktig sak!

Flere arbeidsplasser i dag

De åpner også for at det kan være verdt å se på andre løsninger for å få flere ut i arbeid.

– Selv har jeg god erfaring med å ansette personer som har stått utenfor det ordinære arbeidslivet. De blir en del av laget og har mye å bidra med, sier Ivar Åndal.

Kroken er enig.

– Vi burde kunne legge til rette for at de som i dag står utenfor skal kunne inkluderes og jobbe i vanlige bedrifter, sier Kroken, som legger til at han aldri har blitt kontaktet av Nav eller andre med spørsmål om han har en jobb å tilby noen som i dag står utenfor arbeidslivet.

De er enige om at godt samarbeid mellom kommunen, Nav og det private næringslivet er avgjørende for å få til slike tiltak.

– Det burde faktisk være mange arbeidsplasser som eksisterer allerede, hvis man bare har rett innstilling og vil gi litt tilrettelegging.

– Uansett hvilken veg man velger å gå med dette bør vi i næringslivet engasjere oss og bidra med det vi kan!