Han er frustrert over at de nok en gang har store tap besetninger som har gått på sommerbeite i Ulvådalen.

– Totalt ligger vi i Ulvådalen sankelag på ti prosent tap etter denne sesongen. Vi er 150 dyr i manko av 1485 som ble sluppet på beite. 35 kadaver er dokumenter tatt av jerv, forteller Overaa.

– 20 prosent tap for enkelte

Bonden fra Liabygda er fungerende leder i Ulvådalen sausankelag. I sommer har sau fra 13 gardsbruk beitet i området, og for bøndene er ikke jerveproblematikken noe nytt.

– Årets tapstall er ikke det verste tallet, men det er enkeltbuskap som er råka hardere enn andre. Jerven har vært lite aktiv blant dyr som går nærmest Kabben. Men oss som har dyr i indre strøk er ramma hardere. Både jeg og Marianne Hunnes Gaustadnes har betydelig større tap.

– Hvor mange mangler du?

– Jeg slapp 197 dyr, og mangler to sau og 20 lam. Marianne har opp mot 20 prosent tap. Ho er en av dem som er hardest rammet, svarer Overaa.

Knappe marginer

Han sier det er surt å tenke på at gjeteren var i området mandagen før sanking. Onsdag kunne de se på GPS-varslinga på dyra at det var unormal aktivitet i området. Da de kom opp for sanking på torsdag, var det ifølge han, slagmark som møtte dem. Overaa mener dette illustrerer hvor små marginer de har. Han skryter samtidig av gjeteren, Jens Terje Tennfjord, som har passet området i sommer.

– Han har hatt med seg én vokterhund og seks boarder collie, der de fleste av dem er godkjent som kadaversøkende. Det betyr utrolig mye. sier han.

– Gjort alt i vår makt

Nå teller han på knappene om at skal fortsette med sau.

– Vi har gjort alt i vår makt, men jervens instinkt styrer vi ikke. Men nok er nok. Nå må det tiltak til om jeg skal fortsette med sau i Ulvådalen, sier bonden som har inntrykk av at han har resten av sankelaget med seg i det. Han vil jobbe for løsning og viser til at han for få uker siden fikk besøk av landbruksministeren.

Hadde ministeren på besøk

I samtale med landbruksminister, Jon Georg Dale (Frp), tok han opp problematikken i Ulvådalen, og ifølge Overaa kom ministeren med lovnad om at han skulle se på soneinndelinga for jerv, om han fikk fortsette i jobben etter valget. Overaa sier dette er noe han vil ligge tett på.

– Noe jerv har vi ikke problem med, men vi kan ikke ha ei tispe med valper, og en dominerende hann som går og passer på. Slik er det trolig nå. Sonene må utvides til større områder, og bestanden kan ikke være større enn det er mat til den, konkluderer han.

– Hva er det jeg driver med?

Han sier videre at det eneste positive denne sesongen, er at det er hannjerven som har vært på tokt, og ikke tispa som skal lære om valpene sine.

– I år er dyra akuttdrept, noe som tyder på at det er hannen som har jaktet. I fjor var det mange lam som lå hardt skadde, fulle i fluemark og bare ventet på å dø. Da hadde trolig valpene fått prøve seg, forklarer han.

– Hvordan oppleves det?

– Du må bare distansere deg. Du kan ikke ta det inn over deg. Men jeg må innrømme jeg har stil meg spørsmålet: Hva er det egentlig jeg driver med? Her slipper vi dyr inn i områder der rovdyr dreper vilt.