– Hunden blir mye mer sliten av å trene hodet, enn å gå en lang fjelltur. Og for noen raser, hvis de ikke får trent hodet, blir de stressa og rett og slett litt «tullin». Får de ikke brukt instinktet sitt, bør de får dekt det opp med andre ting, forklarer Anne Lise Melbø.

Var på jakt etter informasjon

Som fersk hundeeier var hun med å starte Rauma hundeklubb for fem år siden. I helga feiret klubben med teorikurs og sosialt samvær på Røde Kors-brygga på fredag. Lørdag og søndag arrangerte klubben populært valpekurs, med den erfarne hundetreneren Asbjørg Ingeborgvik i spissen. Hun holdt også fredagens teorikurs.

– Vi forsøker å arrangere mellom fire og fem kurs i året. Valpekurset har vært populært, det har vært stor pågang, og akkurat nå har vi ti på venteliste, forteller Melbø.

Det var hennes søken etter kunnskap som gjorde at hun var med på å starte klubben for fem år siden.

– Kjekt å holde seg oppdatert

Ei av dem som deltok på valpekurset, var Unni Jensen. Hun kom med siste tilskudd i familien, «Tassen» på fire måneder.

– Han er en Cavalier King Charles Spaniel. Jeg har to av samme sort til heime, forteller hun og sier at kurset gir ho oppdatering på hvordan hun skal jobbe med den nye valpen.

– Det er fint å friske opp, og så har mye endret seg siden sist jeg gikk valpekurs. Det er andre metoder nå, legger hun til.

– Viktig med belønning

Kursholder, Asbjørg Ingeborgvik, sier hunder hele tida blir utsatt for mange valg.

– Begynner med tidlig med å lære valpen at den skal velge seg sjøl, og ikke alle fristelsene, er det lettere å holde det ved like når den blir eldre, sier hun.

– Og det er viktig med belønning sier og instruerer deltakerne i hvordan de kan holde hundens oppmerksomhet med akkurat det, – en godbit-

Asbjørg Ingeborgvik var hentet inn for helga for å holde valpekurs. Anne Lise Melbø (til høgre) er leder i Rauma hundeklubb. Foto: Ellinor Rørvik Lothe