– Prinsippet er at å bevege seg i norsk utmark er gratis. Og så er det slik da, at hvis du anlegger eller bygger noe, skal det også være gratis, så langt det ikke gjøres vedtak om noe annet, sier Ingbjørn Bredeli.

Han er koordinator for Forum for Natur og friluftsliv i Møre og Romsdal, – et samarbeidsnettverk mellom natur- og friluftsorganisasjoner i Møre og Romdal.

De reagerer på at Norsk Tindesenter vil ta seg betalt for folk som går klatrestien på egen hånd.

– Men går det an å skille anlegget og naturen i denne saka?

– Da må jeg vise til det kommunen har vedtatt, der de har tatt stilling til akkurat dette. Forutsetningen var at det ikke skulle tas betalt for at folk går der på egen hånd, sier han og forklarer videre:

– Det åpnes i lova opp for å ta betaling på visse vilkår, men det sitter langt inne. Og da skal det i alle fall gjøres et vedtak om det.

Les også: Rauma kommune sier saka er helt på grensa.

Viser til friluftsloven

Bredeli unner Tindesenteret å tjene penger på utleie av utstyr og guiding.

– Det tror jeg også at folk vil, – leie utstyr og guide. Det prinsipielle er at det er gratis å gå der på egen hånd. Det betyr, i klartekst, at hvis det settes opp skilt, eller kreves betaling i praksis, så vil vi sende brev til kommunen og hevde at dette er brudd på paragraf 13 i friluftsloven, som omhandler ulovlig stengsler eller forbudsskilt. Kommunen må da ta stilling til det, og vurdere tiltak, forklarer han.

Anbefaler Loen-løsning

FNF-koordinatoren viser til via ferrata i Loen, der de tar betalt for utstyr og guide. Ut over det er det frivillig betaling.

– Dette er noe vi anbefaler, konkluderer han.

– At jernstien på Åndalsnes ville komme, er ikke nytt for deg. Var du klar over at de ville ta seg betalt?

– Ja, for den som skal ha hjelp opp der, men jeg ble i stuss på dette med å ta seg betalt for folk som går sjøl.

– Hva ender dette med, tror du?

– Jeg håper kommunen respekterer dette, svarer Bredeli og viser til tidligere sak som FNF har jobbet med.

– Turstier er også tilrettelegging

– Det var ei sak der man ville at folk skulle betale for å gå på ski på Skaret. Vi vil helst at folk ikke skal lete i pengeboka om de har råd til å ta seg en tur ut, sier han.

– Men dette er et område som folk flest ikke har ferdes i tidligere. Det er jernstien som gjør at folk ferdes der nå. Hvorfor er det ikke naturlig med betaling da?

– DNT brukte 1,4 millioner kroner på tilrettelegging av 400 meter tursti i Venjesdalen. De har ikke krevd betaling, og jeg vil påstå at løpemeterne vil være betraktelig mer på en tursti. Men vi kan ikke ha det sånn at DNT tar betaling for sin bit, og så kommer noen andre som har tilrettelagt en annen bit og skal ta betaling. Hvordan vil det bli da? Ja, jernstien koster. Og ja, det er tilrettelegging i naturen. Men gir det direkte rett til å kreve betaling? Nei, det gjør det ikke, sier han.

Tindesenteret svarer

Daglig leder ved Norsk Tindesenter, Anita Vik Buckley, sier til Åndalsnes Avis at de er i dialog med kommunen om dette, og vil prøve å komme fram til en praktisk løsning i fellesskap. Hun ønsker så langt ikke å svare på flere spørsmål i saka.