Rauma Kulturhus var duket for bursdagsfeiring fredag kveld; champagne i døra til alle gjestene med dunkel belysningen i foajeen før dørene åpnet klokken halv ni.

Selve forestillingen startet med en enda dunklere belysning. I stummende mørke, bare opplyst av neonlys på instrumenter og diverse «duppeditter» på dansere og dirigent, fremførte Åndalsnes og Isfjorden skolekorps «Beat it» av Mikael Jackson. En artig annerledes opptreden under ledelse av Arne Ottar Ødegård.

Kveldens konferansier var Ragnhild Bakke. Hun kalte kulturhuset for et oransje kinderegg av et bygg.

– Her har jeg tørket tårer over fremmede korpsdeltakere, ledd meg skakk under «Skal vi danse, Rauma», og nesten sovna på andre tilstelninger. Jeg får håpe det blir minimalt med gjesping i kveld, sier hun innledningsvis til en mer eller mindre halvfull storsal – med et nokså voksent publikum.

Som en slags rød tråd i forestillingen, blir det sendt intervju av lokalbefolkningen på storskjermen der de svarer på spørsmål om hva kulturhuset betyr for Rauma.

De samme spørsmålene får gjester i sofaen på scena under forestillingen.

Etter Rauma Seniordans sitt dansenummer, er førstemann ut i sofaen med Ragnhild Bakke, Per Arne Skomsø og Torbjørn Rødstøl.

Begge kaller kulturhuset for en trivelig og viktig møteplass for lokalbefolkningen, som de tror ikke ville ha blitt bygd i dag. Både Skomsø og Rødstøl mener at huset har økt livskvaliteten til lokalbefolkningen og at nivået på kulturen som blir fremført, har økt. De var begge også enige om at kulturhuset ble en realitet takket være gaven fra Lars Wenaas.

– Vi hadde håpet å få han med her i kveld, men det gikk ikke. Vi får sende en mental blomsterbukett gjennom tunnelen til Måndalen i stedet, sier programlederen, som ledet showet med en stø hånd og som vanlig med humoristisk tilsnitt.

Etter danseshowet «Show me how to burlesque», med deler av dansegruppa Spectacular, Spectacular, kom tidligere kulturhussjef Guro Aarø Scarfi og kulturhusvenn, og politiker, Ingunn Heinåli i sofaen.

Guro fortalte om sin tid som sjef i huset og suksessen bak danseforestillingene og «Showbiz Rauma». Ingunn Heinåli var en av deltakerne på sistnevnte.

– Jeg husker det som grusomt artig. En amatør som meg skulle danse svanesjøen en kveld, og så synge opera en annen. Det jeg husker best, var da jeg, som høgrepolitiker, kunne gi en rett venstre til arbeiderpartiets Marit Thorstensen under en forestilling, ler Ingunn.

– Kan et slikt show gjøres om igjen, spør programlederen.

– Ja definitivt, sier de to i sofaen.

Det er også et spørsmål kultursjef Øystein Valde får fra programlederen i sofaen – i samtale med vår nye rådmann; Toril Hovdenak.

– Jeg må bare minne om at jeg var verdens første som røk ut av «Skal vi danse, Rauma?». Hadde det ikke vært for den, hadde jeg sluppet det, spøkte Valde.

Men han forsikrer at det vil bli mer lokalproduserte forestillinger, men kan ikke love noen danseforestilling.

Selv hadde han et revynummer på scena under forestillingen, og Lilja Aarø Scarfi sang en nydelig versjon av «Issues» av Julia Michaels.

Forestillingen ble avsluttet med at Åndalsnes damekor sang «Alle veger fører til Rauma»; en komposisjon Per Arne Skomsø skrev til åpningen av kulturhuset for 10 år siden.

Jubileumsforestillingen gikk fort og kanskje kunne man ha hatt enda flere innslag for å vise bredden i Raumas kulturliv.

Kvelden ble avsluttet med en «kosestund» med Frode Bredeli Aarsbog i biblioteket.

Lørdag fortsetter feiringen av kulturhuset, med en gratisforestilling på biblioteket for barn, og Faculty of Funk; en gruppe fra Volda/Ørsta som spiller groove-basert musikk fra 60- og 70-tallet, i storsalen lørdag kveld.