I forrige uke vedtok et enstemmig kommunestyre at kommunen vil etablere et aktivitets- og arbeidstilbud for voksne utenfor det ordinære arbeidslivet som kan gi et tilbud til rundt 75 personer.

Rådmannen får i oppgave å rigge et forprosjekt for nærmere utredning av dette.

Anne Eikrem og May-Grethe Gridset, som representerer lokallaget til Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), er positive til prosjektet.

De forteller at det i dag er lite tilbud for dem som faller utenfor det ordinære arbeidslivet.

– Det er noen VTA-plasser hos Astero, også er det arbeidsplasser i rådhuskantina. Jeg har inntrykk av at brukerne trives der, men det er jo ikke plass til så mange, sier Eikrem.

Derfor ser de nå med entusiasme på det nye prosjektet.

– Det er jo litt skummelt for alle, når det kommer noe nytt. Men vi ser at det må endringer til, og da må man være positiv, sier Gridset.

– Må være meningsfylt

Gridset og Eikrem forteller at samfunnet i dag bruker velanvendte penger på barn med for eksempel psykisk utviklingshemming i skole og barnehage.

– Der forberedes de på et arbeidsliv, men når de blir voksne er det for mange stopp, fordi det ikke finnes noe tilbud til dem, sier Eikrem.

For NFU er det viktig at arbeidet som tilbys er meningsfylt og synlig.

– Det viktigste er at det blir et godt og meningsfylt tilbud til brukerne. Vi ønsker at det skal skapes en attraktiv og allsidig arbeidsplass, der folk har lyst til å jobbe. Og vi tror det er bare positivt at flere grupper kan jobbe der sammen, sier Gridset.

Og det er viktig for folk å ha noe å gå til.

– Det er jo der man får et sosialt nettverk. Det har mye å si for et menneske å få lov til å bidra, sier Eikrem.

Vil jobbe for bed & breakfast

NFU har vært representert i prosjektgruppa, og Eikrem sier hun ble imponert over alle de kreative og spennende ideene som kom fram.

– Rapporten viser at det er mye kompetanse her i kommunen, og den må vi bruke, sier de.

De stiller seg helt bak forslaget prosjektgruppa kom med, om å lage «Nord-Europas triveligste bed & breakfast» på Åndalsnes.

– Dette har vi lyst til å jobbe mot. Det er langt fram, men vi mener at det er tid for å satse skikkelig. Det vil være ei investering for framtida. Dette er noe helt nytt og unikt, mener de to.

Og de utelukker heller ikke at dette kan være lønnsomt.

– Dette kan bli ei bedrift som skaper liv i sentrum, som er meningsfylt for dem som jobber der og som kan være nyttig for samfunnet. Det er jo behov for flere sengeplasser i Rauma i sommersesongen, og det kan også bli kafé og gjenbruksbutikk i samme bedriften. Dette kan bli et lønnsomt prosjekt. Kanskje finnes det investorer som vil være med å satse på dette, spør hun.

Vil satse

For NFU er det viktig at de tilbudene som allerede eksisterer ikke blir fjernet før noe nytt er på plass.

– Vi forventer at de ikke blir stående uten noe mens en venter på noe nytt, sier de.

Eikrem og Gridset håper at politikerne nå satser på prosjektet og at det blir gått skikkelig inn for et godt arbeids- og aktivitetssenter for dem som står utenfor det ordinære arbeidslivet.

– Nå bør vi gå for gull. Det vil lønne seg i lengden.