Gummikuler som blir brukt som granulat på idrett- og fritidsanlegg rundt i Norge har blitt et stort miljøproblem.

Stor forurensningskilde

Ifølge Norges Fotballforbund var det 1474 kunstgrasbaner i Norge pr. 31. desember 2015. 90 prosent av disse anleggene bruker gummikuler fra resirkulerte bildekk.

Hvert år forsvinner hundrevis av tonn med slike kuler ut i naturen på grunn av regn, vind og opprydding og snømåking.

Det er mellom ti og femten kilo gummikuler pr. kvadratmeter på en bane. Mellom tre og fem tonn forsvinner hvert år ut i naturen, fra hver bane.

Valgkamptema

I sommerens valgkamp var dette derfor et tema, spesielt fra Venstre og Miljøpartiet De Grønne. Ikke minst med tanke på at man nå har funnet ut at fisk og kval er stappfulle av plast.

Sist uke kom det også fram i en undersøkelse av drikkevannet fra hele verden at i Norge får vi også i oss mikroplast fra vannet i springen.

Ramler i havet

I ly av dette har noen lesere kontaktet Åndalsnes Avis og vært svært forundret over at dekket på den nye leikeplassen på kaia i Åndalsnes sentrum er laget av nettopp slike gummikuler.

Gummikulene løsner fra underlaget, og flere plasser er det tydelig å se at gummikulene dras ned på kaia, hvor de ramler ned mellom sprekkene og videre ut i havet.

Skal fjernes

Miljøvernleder i Rauma kommune, Jan Petter Vad sier at også de har mottatt klager på at slike kuler er brukt.

– Men vi hadde allerede da reklamert om dette til leverandøren. De har lovet å komme og fjerne det og de skal erstatte det med nytt underlag.

Han sier også at ut fra det man i dag vet om slike gummikuler vil kommunen bruke annet materiale i framtida i sine anlegg.

Bruker kork

I flere kommuner er det forbud mot slike underlag og her har man innført bruk av materiale som kork i stedet, noe man har gode erfaringer med.

Det har ikke lykkes Åndalsnes Avis å få vite hva Hva Rauma kommune vurderer å bruke i stedet for gummikuler.

Slike gummikuler fra kunstgressbaner, idrettsanlegg og lekeplasser er et enormt miljøproblem. Mange er overrasket over at de er brukt på en helt ny lekeplass i Åndalsnes. Foto: Hogne Bø Pettersen