Anita Vik Buckley, daglig leder på Norsk Tindesenter, sier det er veldig mange som har prøvd seg på Via ferrataen siden åpning av introveggen 2. august, og åpning av den enda mer luftige vestveggen 23. august.

– Det er mange lokale, men det kommer også folk fra hele fylket, og vel så det. Mange har gått via ferrataen i Loen før, og kommer hit for å prøve denne. Det er tydelig at vi fikk den til rett tid. Vi slapp å få den tråe starten, folk vet allerede hva via ferrata er, sier hun.

Skilt i skogen

En oversikt hun har, viser at det til nå har vært 550 betalende i jernstien. Men at det har vært mye mer folk i veggen, er hun ikke i tvil om.

– Vi har inntrykk av at det er flere som ikke betaler. Skal du gå jernstigen er det en avgift på 100 kroner for introveggen og 200 kroner for vestveggen. Disse pengene vil gå til vedlikehold etter vinteren, og eventuelt til å videreutvikle det på sikt, forklarer Vik Buckley.

– At det kreves en avgift har vært bestemt siden starten på prosjektet?

– Ja, det stemmer.

– Da har dere kanskje gjort en for dårlig jobb med å informere?

– Ja, vi har ikke vært flinke nok til å få dette ut. Vi informerer på Tindesenteret sine nettsider, og det står skilt i skogen før start, men trolig er det ikke synlig nok. Nå jobber vi med å få satt opp flere skilt, også på toppen, svarer Vik Buckley.

– Er det greit å ta betalt, med tanke på allemannsretten?

– Ja, det er det. Alle har rett til å gå der, men med en gang man klikker seg inn på et anlegg, er du en bruker av anlegget, sier hun og legger til at de nå lanserer sesongkort:

– Vi har sett at det er mange av de samme som går, og som betaler. Dette er et godt folkehelsetilbud, og et godt alternativ til en kveldstur for lokalbefolkningen.

– Fornøyde folk

Hun synes det er kjekt å se at folk kommer fra turen med et stort smil om munnen.

– Vi var usikker på om introveggen var utfordring nok for folk, men det ser vi at den er. Folk som ikke har klatret før får seg en opplevelse, og det er folk som overkommer høgdeskrekken med en tur opp der, sier hun.

Selger inn til cruiseskipene

Norsk Tindesenter tilbyr guida turer og leie av utstyr. Vik Buckley har tro på at interessen vil bli enda større til neste år.

– Nå jobber jeg med å selge inn introturen til både hurtigruta og cruisebåter. Vi har også fått til et godt samarbeid med de lokale hotellene for innsalg til næringslivet, sier hun og legger til at det virker som mange ellers har gått til innkjøp av eget via ferrata-utstyr.

– Jeg har hørt at leverandører var utsolgt ei stund, og at det meste skulle til Romsdalen, sier hun og ler.

Sjøl skal hun prøve seg på vestveggen for første gang denne uka.

– Jeg er spent, men jeg kan ikke sitte her å selge turen uten å ha gått den.

Kollega og driftsansvarlig i Tindesenteret, Kevin Kolstad, sier han har hørt om folk som har fått problem på den tøffeste ruta.

– Jeg vet ikke hva som har skjedd, men etter det jeg har hørt har de fått hjelp av folk som har kommet bak. Det er jo en fysisk krevende og eksponert tur, dette, poengterer han.