Lederen i Møre og Romsdal Ap mener partiet nasjonalt ikke klarte å kommunisere tydelig nok hva de gikk til valg på.

I neste uke skal han på landsstyret i Ap.

– Da skal vi internt evaluere hvorfor vi ikke oppnådde målene og hva vi gjør videre, sier Kjølmoen

I Møre og Romsdal fikk Ap en oppslutning på 21,3 prosent – en tilbakegang på 3,9 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg. De berget to mandat, men lyktes ikke med å stanse de borgerliges plan om fire nye år i regjering.

På Scandic Parken i Ålesund under valgvaken var det åpenbart at Kjølmoen hadde det vondt.

– Vurderer du egen rolle etter dette?

– Nei, det gjør jeg ikke, det må jeg si. Jeg tror heller ikke det var fylkeslederne som sviktet i valgkampen for Ap. Det har vært det nasjonale budskapet som vært utslagsgivende. Vi har ikke klart å komme tydelig nok fram med budskapet. Budskapet var ikke nødvendigvis feil, men vi har ikke klart å kommunisere hva vi har gått til valg med. Og det var uheldig at valgkampen hadde en egen dimensjon mot slutten som dreide seg mye om dårlige meningsmålinger og litt om mindre saker som egentlig ikke har noe med hvilke saker Ap står for eller går til valg på, og som har gjort det vanskelig for Ap å snakke om politikken vår.

– Hvordan vurderer du Ap-lovnaden før valget om økte avgifter?

– Jeg har ikke lyst å gå inn på enkeltting knyttet til hva vi har lovd og ikke lovd. Det får være en del av evalueringen som vi må komme tilbake til.

Var nedfor på valgkvelden

– Hvordan har du det dagen derpå?

– Jeg har det bedre dagen derpå enn jeg hadde det i går kveld. Da var jeg ganske nedfor – da var det tungt. Nå har jeg fått satt meg ned og fordøyd resultatet og klart å tenke framover.

– Ser du noen lyspunkt?

– Ja, jeg ser lyspunkt. For det første så var vi veldig spente på hvordan Ap ville klare seg. Vi har hatt utfordring på Nordmøre og vi ser at tilbakegangen i Møre og Romsdal ikke er større enn i andre fylker. Med tanke på situasjonen på Nordmøre, så har det gått rimelig bra i Møre og Romsdal.

Blir ikke enkelt for Erna

Han tror ikke det blir enkelt for Erna Solberg:

– Det er større interne spenninger på borgerlig side enn det kanskje har vært noen gang før. Vi har et Frp som har kjørt en veldig tydelig valgkamp og markert veldig sine primærstandpunkt. Og så har vi to andre støtteparti som nå gjør veldig dårlige valg og er litt på felgen, og som bare så vidt klarer å kare seg over sperregrensa. Å få dette til å henge sammen i fire år, kommer til å bli ekstremt krevende. Det kommer til å gi muligheter for opposisjonsparti som Arbeiderpartiet, mener Kjølmoen.

– Hva blir vegen videre for Ap i Møre og Romsdal?

– Som sagt; vi har ikke begynt å evaluere noe som helst ennå, så det må vi bare komme tilbake til. Vi er ikke der ennå at vi verken skal lage analyser eller trekke konklusjoner.

Fornøyd med mobiliseringen

Han mener både partiarbeidet og mobiliseringsinnsatsen til årets stortingsvalg var bra.

– Og det partikontoret sier, er at de har knapt opplevd så mye aktivitet her oppe i Møre og Romsdal som vi klarte denne stortingsvalgkampen. Så jeg synes ikke vi har noe å skamme oss over, sier Kjølmoen.