Etter Rauma kirkelig fellesråds møte 17. august sendte Stiftelsen «Åndalsnes bygger kirke» en klage på saksbehandlingen av sak 31/17. Saken dreide seg om fremtidig lokalisering av kirkekontor og planer for ny kirke på Åndalsnes.

Omgjøre vedtak

Stiftelsen la på møtet frem en vurdering av bygging av ny kirke med plass for et kirkekontor i bygget. Kirkelig fellesråd kom med flere innsigelser og kommentarer til stiftelsens prosjekt, og vedtok på møtet at saken om bygging av nye kirke, skulle utsettes.

Stiftelsen mener at møteleder(Per Bersås) ikke var objektiv nok og at han flere ganger hadde uttalelser som krenket forsamlingen. De vil at vedtaket blir annullert og at blir saken behandlet på nytt.

Begrunnelse

I klagebrevet, som er signert av leder Mona Brude og nestleder Ole Johnny Amundsen, står det blant annet:

«Leder viste på møtet til «Retningslinjer for folkevalgte § 4, og vi regner med at han også er kjent med de andre paragrafene. Vi viser til § 10 1. ledd og mener at leders redegjørelse var et veldig tydelig partsinnlegg, og ikke en redegjørelse. Videre viser vi til § 11 3. ledd der det vises til at hvis møteleder skal delta i debatten, skal nestleder overta møteledelsen. I denne saken var det leder som stort sett hadde alle innlegg i debatten. Vi viser videre til § 11 6. ledd om at det ikke må sies noe som krenker forsamlingen. Han truet med å gå av som leder hvis de stemte mot innstillingen. Han brukte sterke ord om at de måtte huske at de var ansvarlige for vedtaket, og lurte på om representantene kunne se seg selv i speilet etter å ha stemt som de gjorde. I § 11 7. ledd vises det til reaksjoner på slik opptreden. I og med at det er leder selv som begår overtredelsen ble det ikke reagert. Ordfører som er politisk valgt medlem i fellesrådet, tok ordet flere ganger og påpekte leders opptreden og ga han sjanse til å be forsamlingen om unnskyldning, Dette reagerte han ikke på, han fortsatte bare på samme måte»

Tilsvar

Leder av fellesrådet, Per Bersås, har gitt en redegjørelse for saken som svar på klagebrevet. Der påpeker han at ifølge Kirkelovens § 38, annet ledd, kan ikke et vedtak i et lovbestemt kirkelig organ påklages med mindre annet er særskilt bestemt.

– Reglementet som «klagerne» henviser til er, trolig Rauma kommunens «Reglement for arbeidet i alle folkevalgte organer.» I Rauma kirkelige fellesråd skal vi følge regler for saksbehandling og møteledelses slik disse er redegjort for i «Håndbok for menighetsråd og fellesråd», kap. 8, skriver Bersås i tilsvaret.

Han påpeker også at han ved oppstart som leder for fellesrådet høsten 2015, la stor vekt på å ha en god dialog, og at alle som vil, skal få uttale seg.

Ansvar

På kritikken om å være krenkende, fremhever Bersås sitt ansvar som leder.

– Alle i fellesrådet har et felles ansvar for alle sokna, og for kirkens medlemmer rundt om i hele Rauma. Etter mitt skjønn blir det da uholdbart om vi på møtet 17.08.17 skulle utsette vedtakene. Vi har alt problemer nok for å sikre at kirkekontoret har høvelige lokaler i tiden framover. Jeg mener at mine ytringer var renhårige. Da må andre ta ansvaret!

Rauma kirkelig fellesråd skal har et nytt møte torsdag 16. september, der klagesaken er en av sakene som skal behandles.