De to damene har blitt skikkelige hageentusiaster og diskuterer ofte hva de skal finne på i hagen.

– Vi ser i blader og prøver oss frem. I år ble det fuglebad i sement, sier Monika der hun står og skraper vekk et stort rabarbrablad fra et ferdigstøpt fuglebad. Bladet brukes til å støpes i, og gir et flott mønster i sementen.

– Først lager vi en jordhaug som lager formen på fuglebadet og så legger vi bladet over. På toppen legger vi mørtelen som vi har blandet ut- litt hard. Den må ikke bli for løs, da sklir det litt ut, sier Anita.

Men den mer løse sementblandingen er fin å bruke til noe annet damene har kommet på, nemlig å lage potter og boller av gamle duker eller filler.

– Man dypper bare dukene i mørtelen og så forme den i den formen man vil ha. Det kan bli mye fint, sier Anita som viser hvordan hun lager en «sementert»- duk til et kabeltrommel-bord hun har skaffet seg i hagen.

Ifølge damene er bare kreativiteten som setter genser for hva man kan lage av sementen, og har man sans for gjenbruk, er det midt i blinken.

– Vi har brukt gamle laken og duker det har kommet flekker på. Se hvor fint det blir, smiler de to damene – som liker seg godt i skyggen på en ekstra varm sommerdag.

Rabarbrablad egner seg godt til støping av et fuglebad. Jordhaugen under bladet, hjelper til å lage form på badet. Foto: Evy Kavli
Gamle duker blir nesten som nye. Her viser Anita Brude Hollingsæter hvordan hun «sementerer» en duk til et utebord. Foto: Evy Kavli
Utebord: Anita Brude Hollingsæter lager en «sementert» duk til sitt utebord. Foto: Evy Kavli
– Se hva vi har fått til, smiler Monika Frivold Vågan og Anita Brude Hollingsæter som er nybegynner i sementfaget. Foto: Evy Kavli