Nok en gang er vegsperringen på gamlevegen utenfor Vågstrandstunnelen fjernet. Nå er politiet koplet inn.

Etter at Vågstrandstunnelen sto ferdig seinhøsten 2014 har de fysiske sperringene av gamlevegen på utsida gjentatte ganger blitt fjernet.

Nå har det skjedd igjen, på tross av at Statens vegvesen tidligere i år satte opp en sperring som «alle» trodde skulle være solid nok til å hindre alle forsøk på tjuvåpning av vegen.

Revet løs

Aluminiumskonstruksjonen inne i rasoverbygget ved Farkvam var ment å hindre all biltrafikk langs gamlevegen. Sperringen var av samme type som brukes som rekkverk langs vegene og er laget for å tåle en støyt. Men sist helg har noenbrutalt revet løs og bøyd hele konstruksjonen.

– Vi tror det må ha skjedd natt til søndag nå i helga, men vi aner ingenting om hvem som kan stå bak hærverket, sier byggeleder Kai André Døving i Statens vegvesen.

– Å rive løs og bøye rekkverket er ikke gjort med handemakt, det er i hvert fall lett å konstatere. Men hva slags utstyr som har blitt brukt, om det er traktor eller andre redskaper, det vet vi ingenting om. Men nå er saken anmeldt til politiet, og det er ikke vår oppgave å finne ut hvem som står bak og hvorfor hærverket ble gjort, sier Døving.

Så langt Åndalsnes Avis kjenner til har det ikke blitt kjent hvem som har utført de tidligere fjerningene av vegstengningene. Det har heller ikke lyktes Åndalsnes Avis å få svar på hva politiet har rukket å gjøre med anmeldelsen fra Statens vegvesen.

Sivil ulydighet

Tidligere har fjerningen av sperringene av gamlevegen blitt omtalt som «sivil ulydighet». Det er en kjent sak at bompengefinansieringen av Vågstrandstunnelen skapte uvilje blant trafikantene. Ved å fjerne sperringen av gamlevegen har bilister kunnet kjøre gratis forbi den nye Våstrandstunnelen.

Men Statens vegvesen er klar på at de ikke ønsker biltrafikk langs den rasutsatte vegstrekningen.

– Vegen er sperret fordi den regnes som farlig. Den siste sperringen ble satt opp i vår. Når den også har blitt fjernet så må vi vurdere enda mer permanente tiltak for å hindre at noen kommer seg gjennom, sier byggeleder Kai André Døving.

STENGT: I tillegg til solide, fysiske hindringer er det også satt opp tydelige skilt som forteller at vegen er og skal være stengt. Foto: Kjetil Svanemyr