Det opplyser Fauke Heivand, programkoordinator innen rekruttering og uttak i AFS Norge Internasjonal Utveksling.

– Hvert år tar vi imot utvekslingselever fra 30 ulike land, og alle disse trenger et sted å bo. Så vidt jeg vet, har vi aldri hatt noen vertsfamilie i Rauma, sier hun.

Møte med andre kulturer

Det synes hun er dumt for det kan bli en spennende opplevelse for livet.

– Man får møte andre kulturer uten å forlate hjemmet sitt. En helt vanlig hverdag blir plutselig litt spesiell når du deler den med noen som ikke er vant til den. Plutselig er det å gå på ski noe helt nytt og utfordrende, og brunost er utenkelig. Man lærer om sin egen kultur og seg selv, samtidig som man lærer om en annen kultur fra studenten, sier hun.

Utvekslingselevene kommer fra USA, Canada, land i Asia og Europa, og målet er å lære seg norsk under oppholdet.

– De skal gå på en videregående skole på stedet de kommer til og for å få med seg undervisningen, er det nødvendig. Det er en stor utfordring, men det er lærenem ungdom som kommer, sier Heivand.

– Hvilke krav stilles til vertsfamilien?

– Bare at det er en helt vanlig familie. Det viktigste er at du er åpen for å ta imot en student inn i livet deres, og ikke minst hjertet. Det er på frivillig basis. Det vil si at man må sørge for kost og losji til elevene – uten tilskudd fra oss. Lommepenger og fritidsaktiviteter, ordner de selv- med sin egen familien.

– Når kommer elevene?

– Den 18. august står det 129 utvekslingselever på Gardermoen og venter på et sted å bo å bo. De fleste vet hvor de skal bo, men vi mangler 40 vertsfamilier. Det begynner å haste litt, sier Heivand.

Hun har sendt opplysninger om to som foreløpig ikke har neon vertsfamilie; Diego fra Portugal og Yuna fra Japan.

Diogo fra Portugal

Diogos venner beskriver han som omgjengelig, morsom, og lett å være sammen med. Han er en rolig gutt, som er like glad i å være sosial som å være alene med en god bok. Han kommer fra en liten familie med mor, far og en yngre søster, som han er veldig glad i. På skolen setter Diogo høye krav til seg selv og jobber hardt for å nå dem. Favorittfaget er biologi. På fritiden har han tidligere spilt basketball, nå ror han. Ellers liker han også å lese bøker og gå på fjellturer i nærområdet.

Yuna fra Japan

Yuna er en positiv og vennlig jente fra et lite sted like utenfor en storby i Japan. Hun har et nært forhold til familien sin. De hjelper hverandre og respekterer hverandre. Familien liker å se film sammen og i helgene drar de ut for å spise. Yuna jobber hardt på skolen, men har valgt å fokusere ekstra på enkelte utvalgte fag. Læreren beskriver henne som humørfylt elev som tar skolearbeidet seriøst. På fritiden er hun med i en matlagingskubb hvor de blant annet lager søtsaker. Hun liker også bare å henge sammen med vennene sine, se film eller shoppe. Tidligere har hun drevet med svømming og bordtennis.

– Vi krysser fingrene for at noen i Rauma vil åpne hjemmet sitt for en utvekslingselev, avslutter Heivand.

Yuna fra Japan Foto: Privat
Frauke Heivand Programkoordinator - rekruttering og uttak, AFS Norge Internasjonal Utveksling Foto: Privat
Diogo fra Portugal Foto: Privat