Helt siden 2. verdenskrig har den hvite gravsteinen over graven til den engelske krigsflygeren manglet navn.

8. august får graven ny gravstein med krigsheltens navn inngravert.

Bak seremonien som planlegges på Åndalsnes Gravlund skjuler det seg en lang og dramatisk, og ikke minst tragisk, historie.

På gravsteinen står det bare «An Airman of the 1939–1945 WAR». Men navnet på mannen som ble gravlagt her er med stor sannsynlig Hector Garmen Webb.

Så sikker har man blitt på identiteten at Commonwealth War Graves Commission (CWGC) i 2015 konkluderte med at graven til Hector Garmen Webb var identifisert.

Bare én Airman

– At man konkluderer med at det er nettopp denne gravsteinen skyldes i hovedsak at vi har bare en «airman» grav på kirkegardene i Rauma, forklarer kirkeverge Magny Landre.

Hun peker på Glenn Murray som mannen som har oppklart mysteriet. Murray er utflytta åndalsnesing med lang erfaring fra slekts- og lokalhistoriegransking.

– Jeg har arbeidet med saka i 20 år, forteller Glenn Murray på telefon fra hytta i Skorgedalen.

Minneseremoni

8. august blir det arrangert en seremoni på Åndalsnes Gravlund for å hedre minnet om den britiske krigshelten.

– Vi har hatt omfattende og langvarig kontakt med den britiske krigsgrav-kommisjonen, og de sender representanter til Åndalsnes ens ærend for å være med på seremonien. Det viser at de tar svært alvorlig arbeidet med å identifisere og minnes sine falne fra den andre verdenskrig, sier Magny Landre.

Med på den planlagte seremonien blir også representanter fra lokalt styre og stell i Rauma.

Historien om skjebnen til Hector Garmen Webb har blitt fortalt i Åndalsnes Avis tidligere i et intervju med krigsminnesamler Tor Christian Jevanord.

22. april 1945 kom den britiske luftvernkrysseren HMS Curaçao til Åndalsnes for å overvåke skipstrafikken i området.

23. april går alarmen idet tre fly kommer innover Romsdalsfjorden. Luftvernet fra båten spiller opp og skyter mot flyene. De treffer; også fra land skytes det mot flyene.

For seint oppdager de at det er sine egne fly de skyter mot. Flere prosjektiler treffer to av flyene, og det ene flyet tar fyr og mister ene vingen over Åndalsnes.

Misforståelse

Tre av de fire besetningsmedlemmene hopper ut i fallskjerm. Den ene lander 500 meter vest for Hen sentrum og den andre ved Hensengan. Den tredje lander i sjøen ved Stein i Isfjorden.

Folk er overbevist om at det er tyskere som lander og de blir skutt på av lokalbefolkningen. Ved et under ble de ikke truffet. Etter hvert blir det klart at flygerne snakker engelsk.

Piloten, Hector Garmen Webb, kom seg ikke ut av det brennende flyet og møter døden på Tokle i Isfjorden. Den omkomne brant opp og det var bare forkulla rester igjen. Men levningene ble i løpet av noen kaotiske krigsdager fraktet til Åndalsnes Gravlund og gravlagt der. Etter krigen ble det reist en standard hvit gravstein med underteksten «Known unto God».

Bare Gud

Bare Gud sjøl visste hvem som ble gravlagt der.

Men 70 år seinere hadde Glenn Murray oppklart mysteriet. Og 8. august i år får den ukjente flygeren endelig sitt fortjente minnesmerke.

Identifisert: Den gamle gravsteinen skal byttes ut med en ny stein der navnet til Hevctor Garmen Webb er inngravert. Foto: Kjetil Svanemyr