Fra før eier og driver Lars Kroken både Gjerdset turistsenter, Åndalsnes Vandrerhjem og Setnes feriesenter. Søsteren Mette Kroken Nygård er driver på de to siste stedene. Selv er Lars Kroken også driver av Trollveggen stasjon, der Svein Kroken eier.

Stopper ikke

– Det kan ikke gå galt i å investere innen camping og turisme i denne kommunen. Det har jeg alltid ment. Og det stopper ikke med dette, smiler Kroken.

Trollstigen Resort har han hatt sine øyne på i flere år, og for to år siden tok han kontakt med Kjell Bergh som eier campingplassen.

– Vi ble kjent, men ikke enige om pris. Derfor ble det ingen avtale da. At eiendommen skulle legges ut for salg nå, var jeg ikke klar over. Jeg var litt tilbakeholden til å begynne med, helt til det dukket opp en annen interessent, smiler Kroken.

USA basert eier

Da Kjell Bergh kjøpte stedet gjorde han det med henblikk på å bygge et hotell.

– Vi tenkte ikke først og fremst på hytteutleie. Med lang strandlinje langs Rauma, fantastisk utsikt mot Åndalsnes og opp Isterdalen, er beliggenheten på det nærmeste perfekt for et turisthotell. Med biltrafikk på cirka 800 000 mennesker i sesongen ville det ikke være vanskelig ha fullt belegg så lenge Trollstigen er åpen. Slik har det også vært for hytteutleien. Vi har øket omsetningen med vel 50 prosent siden vi kjøpte stedet, så det er absolutt positivt. Vår daglige leder, Nils-Inge Salen, har gjort en veldig god jobb med å bygge opp vårt renommé og våre gjester har vært svært fornøyde med hans ypperlige kundeservice, sier Bergh som er en kristiansunder, bosatt i USA. Der driver han Borton Overseas, LLC, en turoperatør som har vært i drift siden 1894, med hovedkvarter i Minneapolis.

Ville ikke investere

Bergh valgte å legge stedet ut for salg, fordi han var kommet til den konklusjon at han ikke ville investere i hotell-bygg i Norge.

– Dette har flere årsaker. For det første ble vi overrasket over at vi ikke fikk byggetillatelse før arkeologiske utgravinger ble gjort på forhånd, noe som forsinket byggeplanene med to år. Dessuten økte omkostningene med cirka 750 000 kroner. Deretter ble det ytterligere et par års utsettelse på grunn av problemer med rasfaren ved Mannen i Romsdalen, forteller han.

Disse utsettelsene ledet han rett inn i den internasjonale finanskrisen med meget negativ utvikling for dollarkursen, noe som gjorde at det, ifølge han, ville koste like mye å bygge et hotell på 34 rom på Soggemoen som det ville koste å bygge 90 rom i USA.

– Vår entusiasme for prosjektet forsvant.Vi valgte heller å investerte en langt større sum i nye forretningslokaler for et annet firma vi eier her i Minneapolis og kjøpte også et turoperatørselskap som spesialiserer seg på Kina, India, Vietnam og Myanmar, sier Bergh.

Ny utfordringer

Daglig driver siden 2008, Nils- Inge Salen, synes det har vært en fin jobb, men gleder seg til å finne på noe nytt.

– Jeg skal flytte til familien på Øyer og i vinter skal jeg skal være hovmester på et serveringssted. Campingen har gått greit, og jeg har hatt lønn hele året. Men det er ikke lagt opp til helårsdrift her, sier Salen.

Oppgradere

Ifølge Kroken jobber reiselivet med å få sesongen til å vare lenger, men at det per i dag ikke er en realitet. Men det er noe han vil jobbe for fremover.

– Jeg har beregnet det ut ifra kjøpesummen, smiler han, men vil ikke røpe pris.

– Når tar du over?

– Det er ikke bestemt, men jeg ser for meg å vente til sesongen er ferdig, selv om det gjør at jeg går glipp av noen inntekter. Det første jeg vil ta tak i er å oppgradere hyttene med nye bad og kjøkken.

– Vil du utvide med flere hytter?

– Ikke i morra. Jeg har ingen planer før 2018.

Tar over: Lars Kroken vil videreføre det gode arbeidet som er lagt ned av Nils Inge Salen på Trollstigen Resort siden 2008. Foto. Evy kavli Foto: Evy Kavli
Selger: Kjell Bergh. Foto: Arkivfoto: Stein Siem