Ifølge Mette Gjerdalen Stangenes, avdelingsleder ved avdeling B, skal pasientene flyttes fra Rauma sjukeheim til det nye Helsehuset i midten av februar neste år.

Ordentlig vedlikehold

Selve flyttingen er ikke planlagt, men alle avdelingene fra Rauma sjukeheim skal flyttes og huset vil mest sannsynlig stå tomt. Hun mener at vedlikeholdet av Rauma sjukeheim blir utført på en ordentlig måte sjøl om sjukeheimen etter planen skal ut av drift om cirka et halvt år.

– Ideelt sett skulle vi hatt nytt tak her, og skulle det vært drift her lengre måtte det blitt utført opp til flere tiltak. Taket måtte byttes ut og ventilasjonsanlegget er etter hvert blitt ganske utdatert. Bygget er i det hele tatt preget av gamle løsninger som ikke går overens med dagens standard. Vedlikeholdet er fortsatt bra sjøl om vi skal flytte fra bygget og pasientene har det de trenger og har det bra.

Hun forteller at problemet med vannlekkasjen ble fikset relativt kjapt.

– Det har vært flere hull i taket. Det har blitt meldt inn og fikset av dem som har ansvar for vedlikehold. Det er ikke strøm her nå. Den ble koblet ut for å unngå kortslutning, sier Stangenes.

Ingen unik hendelse

Stangenes forteller at det ikke er et nytt problem for dem, og at hendelsen på ingen måte er unik.

– Dette er et problem som dukker opp innimellom. Vi må prøve å løse det på best mulig måte. Det er et gammelt bygg, som vel sto ferdig for over 40 år siden.

. Det flate taket har en del slitasje, som fører til at det kan bli lekkasje når det kommer en del nedbør. Lekkasjen fører som regel til at pasienter blir flyttet og satt på ei stue.

Hun forteller at å sette pasientene på en stue ikke er optimalt, men at oppfølging er den samme uansett hvor pasientene står.

– Det er selvfølgelig ikke ønskelig å måtte sette pasienter på stue, og det er heller ingen langsiktig løsning. Pasientene blir uansett ivaretatt der de befinner seg og det er ingen andre som befinner seg på stuene når pasientene får tildelt dette som midlertidig rom.

Ikke fastsatt dato

Rådmann Oddbjørn Vassli understreker at det enda ikke er fastsatt en dato for innflytning til helsehuset.

– Vi forholder oss til 12. februar som er datoen vi har fått fra entreprenøren om når bygget skal stå ferdig. Utover det er det ingen fastsatt dato på når innflytningen skal skje. Når bygget er ferdig må vi flytte inn alle funksjonene. Vi må også ha opplæring og prøving av for eksempel pleieavdeling og kjøkkenet. Planlegging om hvordan flyttingen og igangkjøringen skal foregå begynner vi på nå i høst.

Vassli forteller at han kjenner til problemene med vannlekkasjer og ventilasjonsanlegget som Stangenes sikter til. Han understreker at det nå handler om å holde bygget i gang til helsehuset er klart.

– Det er vaktmestere som følger opp bygget til enhver tid. De sørger for at bygget er forsvarlig å bruke. Vi ønsker å unngå de aller største investeringene før innflytningen på helsehuset.

Ikke i kommunens planer

Når alle avdelingene fra Rauma sjukeheim blir flyttet til helsehuset vil bygget stå tomt. Vassli forteller at bygget foreløpig ikke er inkludert i kommunen sine planer videre, og ønsker ikke å spekulere i hva bygget kommer til å bli brukt til seinere.

– Formålsbygg som har ansvar for bygget jobber med en etterbruksplan for Rauma sjukeheim. Det er så langt ingen planer om å ta bygget i bruk i kommunal sammenheng. Jeg ønsker ikke å spekulere i hva bygget skal brukes til.

Vannskade: Vannskade i taket på Rauma sjukeheim. Foto: Torvald Hjelden Sætrang
Bøtter: Mette Gjerdalen Stangenes på rommet hvor det har vært vannlekkasje fra taket. Bøttene står klar om det skulle komme mer vann. Foto: Torvald Hjelden Sætrang