Saka handler om pasienter som skrives ut fra sjukehus og sendes til heimkommunen uten medfølgende epikrise – dokumenter som forklarer hva slags behandling og medisinering pasienten har fått i løpet av sykehusoppholdet.

Molde kommune fikk nylig medhold i den nasjonale tvisteløsningsnemnda etter at de nektet å betale for pasientene som ikke fikk med seg tilfredsstillende dokumentasjon fra sjukehuset.

Nekter å betale

Molde kommune krever nå tilbakebetalt 3,2 millioner kroner for 2016, pluss at kommunen har nektet å betale for pasientopphold uten epikrise fra de startet klageprosessen mot helseforetaket.

Rådmann Oddbjørn Vassli bekrefter at Rauma kommune vil gjøre som nabokommunen.

– Dette er en viktig og prinsipiell sak som berører alle kommuner i hele Norge. Vi skal nå gå gjennom saker som har med Rauma kommune å gjøre og framme et tilsvarende krav som det Molde har gjort, sier Vassli.

– Har du noen formening om hvor mange pasienter det handler om og hvor stort det økonomiske kravet fra Rauma vil bli?

– Nei, først må vi gjøre jobben med å gå gjennom aktuelle saker. Vi må også gå nærmere inn på premissene i avgjørelsen til tvisteløsningsnemnda, og vi må ta stilling til hvor langt tilbake i tid vi ønsker å undersøke.

I klagen fra Molde til tvisteløsningsnemnda ble det dokumentert at kommunen manglet epikriser for 50 prosent av sjukehusutskrivningene i perioden oktober-desember i 2016.

I perioden januar-mai 2017 hadde kommunen fortsatt ikke fått oversendt 43 prosent av epikrisene.

Det kommunale helsevesenet rundt om i kommunene får med andre ord svært mangelfull beskjed om hva slags behandling sjukehusa har utført på pasienter som sendes heim.

Alvorlig

– Rauma kommune har en firedel av Moldes innbyggertall, og dermed blir det neppe snakk om store summer for vår del. Det som gjør saka alvorlig og viktig er hensynet til pasientene. Det er ikke tilfredsstillende at vi får tilbake pasienter fra sjukehusa uten at vårt helsepersonell får beskjed om hva slags behandling de har mottatt, sier rådmann Oddbjørn Vassli.

Viktig: Rådmann Oddbjørn Vassli varsler at også Rauma kommune vil kreve tilbakebetalt penger fra Helse Møre og Romsdal. Foto: Ellinor Rørvik Lothe