To små barn ble alvorlig sjuke på ferietur

Samboerparet Therese Torkildsen og Thomas Dahle og de to guttene Victor (7) og Caspian (4) tok inn på hotell i den vesle byen Obzor ved Svartehavskysten tirsdag 7. juli og så fram til å nyte en uke med bading og soling.

– Vi hadde flere fine dager i starten av oppholdet, forteller Therese Torkildsen, trygt tilbake på Mittet der familien bor.

Men så begynte problemene. Lørdag bestemte de seg for å spise en enkel middag, og kjøpte noe småmat fra et litt smålurvete gatekjøkken.

– Victor fikk blant annet en pølse som jeg var litt skeptisk til, men vi tok sjansen på at det gikk bra, forteller Therese.

Diaré

– Dagen etter fikk sjuåringen diaré og begynte å spy, og utover dagen ble allmenntilstanden dårligere. Vi spurte etter en doktor på hotellet, og etter en time kom det en mann, en russer tror jeg. Han ga ikke inntrykk av å være noen veldig kompetent lege, og snakket svært lite engelsk.

– Vi bar Victor inn på noe de kalte et sykerom, et forferdelig rom der alt var skittent og utrivelig. På dette tidspunktet var Victor begynt å bli veldig dehydrert. Fyren ville gi ham intravenøs væsketilførsel, men vi skjønte fort han ikke hadde særlig peiling på hvordan han skulle sette sprøyta.

– Etterpå ble vi avkrevd tre tusen kroner i kontant betaling og hele situasjonen fortonte seg mer og mer som et mareritt, sukker Therese og tenker med gru tilbake på det de opplevde.

Fikk hjelp

– Til slutt kontaktet vi forsikringsselskapet heime i Norge. Og uten den fantastiske hjelpen vi fikk der vet jeg ikke hvordan det hadde gått. De ga oss mange gode råd og gjorde mye for å hjelpe oss på andre måter.

Familien skulle reise heim igjen tirsdag, men da var Victor så dårlig at han i stedet måtte legges inn på sjukehus i den litt større nabobyen Varna. Der ble han liggende i to døgn uten å kunne ta til seg mat.

Flere dager forsinket kunne de omsider gå om bord i flyet og sette kursen heimover. Etter en lang og slitsom reise med mellomlanding i Helsinki, Gardermoen og til slutt Molde kom de seg endelig trygt heim til Mittet.

– Minstemann Caspian ble også dårlig på vegen hjem, med mange av de symptomene som hadde rammet Victor. Caspian er frisk igjen nå, forklarer Therese.

Lærdommer

Hun forteller om den marerittaktige sydenturen fordi hun mener at det går an å trekke noen lærdommer ut av erfaringene.

– For det første erfarte vi hvor innmari viktig det er å ha en skikkelig reiseforsikring. Så bør man være kritisk til hva man spiser, og hvilke serveringssteder man besøker. Forsøk å unngå mat som ikke ser bra ut, og oppsøk spisesteder som gir et bra inntrykk, og gjerne de stedene som mange andre besøker.

– Vi opplevde også hvor viktig det er med god kommunikasjon, at folk kan engelsk, når man kommer oppi en slik situasjon.

Forholdsregler

– Vi har ikke blitt skremt fra å dra på sydenferie, men kommer nok til å være enda mer bevisste på alt som har med mat å gjøre på neste tur, sier Therese Torkildsen.