Norsk Fjellfestival kan begynne planleggingen av neste års 20 års jubileum – årets lange festival er historie.

Det tok ni døgn fra NRKs Sommertog rullet inn på Åndalsnes Jernbanestasjon ganske synkronisert med åpningen av fjellfestivalen og fram til den siste av de betalende tindebestigerne kom ruslende ned fra den siste fjelltoppen, mo i knærne og ganske bløt i klærne.

I løpet av de ni dagene, kveldene og nettene har et ukjent antall mennesker klatret til topps på høge fjell, spist seg mette på turmat og restaurantmat, vært publikum og medvirkende på et formidabelt antall arrangement for enhver smak.

Godt kjent

I dag finnes det knapt et friluftsinteressert menneske i Norge som ikke har hørt om Norsk Fjellfestival – og hvor den arrangeres.

Så festivalsjef Solrunn Sylte har god grunn til å klappe seg sjøl og horden av frivillige medhjelpere på skuldrene.

– Nå ser jeg fram til å få sove ut etter mange og lange dager uten mange pauser, innrømmer hun.

– Hvilket inntrykk sitter du igjen med etter årets festival?

– Det er vanskelig å peke ut ett enkeltminne. Men har en følelsen av at festivalen har vært en suksess, alt tatt i betraktning. Starten med Sommertoget og åpningsdagen for festivalen med kjåka fullt av folk i sentrum var uten tvil et stort høgdepunkt.

– Dere har hatt mye vær i løpet av den uka festivalen pågikk?

– Ja, det har vi virkelig hatt! Det er klar alt blir mye enklere når været er fint. Da går turene som de skal og mye folk møter opp på arrangementene. Men jeg synes vi har hatt bra besøk likevel på tross av at det har vært noen dager med gråvær.

– Dårlig vær betyr at vi må tenke annerledes og gjøre ting på andre måter enn det vi hadde planlagt. Ikke minst må først av alt tenke på sikkerheten. Det betyr noen ganger at ikke alle som har betalt for å være med på tur får oppleve å komme på toppen av en fjelltopp de har hatt lyst til å bestige. Men sånn er det – det er umulig å bestille en tur lang tid i forvegen og være sikker på at man når det turmålet man har planlagt.

– Har dere fått mange klager fra skuffa deltakere?

– De fleste uttrykker forståelse for at været gjør det umulig eller farlig å bestige enkelte fjell. Det har vært noen som har ytret ønske om å avbestille turer fordi de skjønte at været ville bli veldig dårlig. Da har vi som regel prøvd å trikse til løsninger, for eksempel ved å slippe til andre som har stått på venteliste.

Bare godord

Reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke har også bare godt å si om Norsk Fjellfestival og dens betydning for den lokale handels- og reiselivsnæringen.

– Rapporten vi får fra medlemmene i Romsdal Handel og Reiseliv forteller om stort sett fulle hus og bra handel i butikkene. Mange av festivaldeltakerne blir lenge og deltar i mange aktiviteter.

– Hvis jeg skulle ønske meg én forandring, så måtte det være at festivalen gjerne kunne vært på et seinere tidspunkt. Uke 28 er absolutt høgsesong uansett med fullt belegg. Et argument er også at været gjerne er bedre ut i august enn midt i juli.

– Men jeg skal absolutt ikke blande meg borti når fjellfestivalen skal arrangeres – det er fullt og helt festivalens eget ansvar.

– Har næringslivet og festivalen en god dialog seg imellom?

– Ja absolutt! Mitt inntrykk er at både fjellfestivalen og Raumarock er flinke både til å inkludere og informere. Og begge festivalene er viktige arrangement for lokalsamfunnet, mener Hilde Gråberg Bakke.

EVENTYR: Mari Hafsås var offisiell festivaleventyrer gjennom hele festivalen. Privat foto Foto: Kjetil Svanemyr
Staurbæring: Øyvind Trøan bar staur på Bøstølen. Også Norsk Fjellfestival spriker i alle ender, men kom i mål til slutt. Foto: Kjetil Svanemyr
Treklatring: Eline Skjølsvik og Leon Neraas Jørgensen fikk prøve treklatring. Foto: Evy Kavli
Triathlon: De sprekeste festivaldeltakerne deltok i Trollveggen Triathlon og løp rekordraskt opp til målområdet ved Stabbeskaret i Trolltindene.Foto: Trollveggen Triathlon. Foto: Trollveggen Triathlon