17 år gamle Nora Vold Hovde skal nemlig være med på Trollveggen triathlon.

– Først og fremst så tror jeg det blir artig og tungt. Det er en kombo som jeg for så vidt er ganske glad i.

Skal fullføre

Når jeg spør om hvilke forventninger hun har til egen prestasjon er Vold Hovde litt nølende. Det er tydelig at hun ikke vil skape for høge forventninger.

– For meg handler det om å gjøre så godt jeg kan, og forhåpentligvis fullføre. Jeg har egentlig bestemt meg for at fullføre skal jeg uansett. I tillegg er jeg et veldig konkurransemenneske så når jeg etter hvert kommer opp i løypa og ser ryggene foran meg handler det om å passere flest mulig. Jeg liker å utfordre meg sjøl og bevege meg ut av komfortsonen. Det får jeg så til de grader gjort her.

Når ungjenta fra Måndalen kaster seg ut i bassenget utenfor sentrum på fredag forventer hun at det er mye folk til stede for å heie fram deltakerne.

– Alle vet hva som foregår den dagen. Jeg synes det er gøy med en sånn folkefest. Tidligere har jeg vært med og sett på og vært med som trafikkvakt. Da har jeg bestemt meg for at jeg skal delta, og det har jeg ikke hatt muligheten til før det året jeg fyller 18. Jeg har ikke fortalt til så mange at jeg skal delta, men etter hvert som folk har funnet ut av det har jeg fått mye tilbakemeldinger på at de skal komme å heie på meg. Jeg tror mye folk langs løypa er bra for meg og håper det løfter meg fram.

La om treningen

Årets triathlon består av 1200 meter svømming i bassenget utenfor kaia i sentrum, 34 kilometer sykling fra sentrum til toppen av Trollstigen og 5700 meter løping fra toppen av Trollstigen og opp til Stabbeskaret.

I månedene fram mot triatlonen har Vold Hovde fått gjort en del treningsarbeid rettet mot de tre delene av løpet. Hun forteller at under håndballsesongen trener hun to økter for dagen, med et program der hun planlegger øktene en måned i forvegen.

– Når håndballsesongen var over la jeg om treningen. Da kunne jeg fokusere fullt og helt på triatlon. Jeg tror løpingen er etappen jeg er sterkest på. Der har jeg en utholdenhet og seighet som jeg håper kommer til å hjelpe meg opp til Stabbeskaret. Svømmingen har jeg jobbet en del med så det skal gå fint. Da gjenstår syklinga, som jeg er litt usikker på. Det blir nok tungt opp de krappe svingene i Trollstigen.

Har fått tips

Nora stiller ikke til start helt blottet for kunnskap om hvordan hun skal gyve løs på et triatlon. Hun har forhørt seg med erfarne triatleter som har delt triks med henne.

– Når jeg har trent i Molde har jeg møtt en del fra triathlon-klubben som har deltatt tidligere. Jeg har forhørt meg om hvilken svømmeteknikk jeg burde bruke, og fått tips på knep som er viktig å kunne under triatlon. Det går på vekslingene, få av seg svømmeutstyret fort for eksempel.

Sjøl om hun gleder seg enormt til triatlon, er det ikke noe hun kommer til å satse på framover.

– For meg blir dette en slags avstikker. Jeg synes det er gøy å delta på lokale arrangement, og morsomt å prøve noe annerledes. Det blir fortsatt håndballen som står i fokus. Jeg skal konkurrere mot meg sjøl, og skal prøve å unngå å komme siste. Så blir det kanskje aktuelt å delta igjen til neste år. Da kan jeg ha et mål om å slå tida fra fjoråret.

Et rotterace

Richard Merlid er med på å arrangere Trollveggen triathlon. Han forteller om et sterkt startfelt med blant andre Morten Hansen og Casper Stornes som er en del av det norske landslaget. Begge har konkurrert i WTS som er det høgeste nivået innenfor triatlon internasjonalt.

Merlid forteller at det i år er gjort mye arbeid for å sørge for at alle finner vegen opp til Stabbeskaret. Ifølge han er det kjøpt inn 5 000 meter med sperreband for at løperne skal holde seg i løypa.