Gode stemmer: «Samtaler i fjellet» er viktig for profilen til Norsk Fjellfestival. Søndag var Nina Jensen og Thina Saltvedt på Litlefjellet.
(Foto: Per-Kristian Bratteng)

Gode stemmer: «Samtaler i fjellet» er viktig for profilen til Norsk Fjellfestival. Søndag var Nina Jensen og Thina Saltvedt på Litlefjellet. Foto: Per-Kristian Bratteng

Leder torsdag 13.juli:

En viktig stemme i festivalmylderet

Skuffende få tilhørere møtte opp, og av lokalpolitikere så vi bare Marit Nauste og Janne Søvik ved foten av Romsdalshorn. Hvor var alle de andre?

Norsk Fjellfestival har i år tatt et langt skritt ut i offentligheten og blitt mer synlig. I større grad enn i fjor har de tatt en nasjonal posisjon. Utviklingen er både gledelig og kledelig.

Sommertogets visitt lørdagskvelden var selvfølgelig et viktig bidrag for å gjøre Norsk Fjellfestival mer kjent. Med riksdekkende utdeling av «Årets fjellgeit» og åpning av fjellfestivalen med 618.000 TV-seere på Sommeråpent, kunne man ikke drømt om en bedre landsdekkende reklame for arrangementet. De er på veg mot å bli «Verdens beste festival for naturglade mennesker» – en festival alle turglade i Norge skal ha hørt om.

Vi har før ønsket at Norsk Fjellfestival skal bli en sterkere nasjonal stemme som tar steget ut fra mylderet av andre festivaler; at de tar en samfunnsrolle, er en debattarena og setter naturforvaltning på dagsorden. Festivalen med det ambisiøse og forplikende navnet, skal berøre oss litt djupere enn naturopplevelser og kulturopplevelser, sjøl om det også i høgeste grad hører med. Vi skal lære oss å bruke naturen og å ta vare på den. Men vi skal også bli bevisst på hva hver og en kan gjøre for at nye generasjoner skal kunne nyttiggjøre seg av den. Og det er altså her vi ser at årets utgave beveger seg i riktig retning.

I år ble det for første gang arrangert et utstyrsloppemarked; #returmedmening. Ikke bare bidrar det til et fokus på utstyrsjaget i friluftslivet, men inntektene går til barn som er pårørende til kreftsjuke, og til en egen fjellfestival for dem. Her tar arrangørene en ny og rørende rolle.

To år siden forrige «Samtaler i fjellet», er samtalene gjenopptatt. Det liker vi. Søndag var oljeanalytiker Thina Saltvedt og Verdens naturfonds Nina Jensen på Litlefjellet for å snakke om det grønne skiftet, miljøutfordringene vi står overfor, og slitasjen på naturen – blant annet. Men skuffende få tilhørere møtte opp, bare rundt 50, og av lokalpolitikere så vi bare Marit Nauste og Janne Søvik ved foten av Romsdalshorn. Hvor var alle de andre? Temaet burde fenge og gi kunnskapspåfyll for ledere i en kommune som på ti år vil firedoble omsetningen innen reiseliv.

Mer å lese på Åndalsnes Avis:

To år siden forrige «Samtaler i fjellet», er samtalene gjenopptatt. Det liker vi.

Siste nyheter

Timpex feirer 30 år med å utlyse et stipend:

Setter pris på tiltakslyst

Etter 30 år i IT/Transportbransjen føler Timpex AS at de nå vil gi noe tilbake til lokalmiljøet.

Jan (53) oppfylte drømmen

Jan Rovde (53) levde et helt vanlig liv i Rauma til han var godt over 30. Så dro han til USA for å ta helikoptersertifikatet. Resten er et eventyr.

Snart rekkverk

Kommunen lover at det snart kommer rekkverk mellom leikeplassen og vegen.

Rauma-selskap til rettssak mot Staten

Mener Norge bryter EØS-avtalen.

Ukentlig ugagn og hærverk

Rektor lurer på om foreldre vet hvor barna er og hva de gjør etter skoletid.

Den store eplemostpressedagen

Store og små i Eidsbygda barnehage vet å sette pris på høstens frukter.

Se bildene:

Konkurrerte på vikingvis

«Skeid» har røtter tilbake til vikingtida. I helgen ble det konkurrert i en litt mer moderne variant på Stall Moa.

Se martnabildene

Herlig høstvær for martnan lørdag.

Fikk teste klatreferdighetene

Lørdag var det åpen dag hos Åndalsnes brannstasjon.

Satser på grønn vekst

Nordveggen starter opp nytt prosjekt.

Amerikansk pizzakonsept på Øran

- Pizza er mye mer enn bare pizza. Ikke er den bare italiensk heller, sier Mihai Spoiala.