Sevrin Dahle Sæterøy (13) forteller at han og de andre i speidergruppene 1. Rauma Åndalsnes og 3. Rauma Isfjorden til vanlig holder på med mye forskjellig, og at det meste har kommet godt med denne uka.

I forrige uke satte de seg i en minibuss og kjørte til Bodø. Fra 1. juli har de vært på Nord 2017, Norges Speiderforbunds landsleir ved Rønvikjordene i Bodø. Landsleir arrangeres hvert fjerde år og samler speidere fra hele Norge til friluftsliv, vennskap, samarbeid og opplevelser.

– Vanligvis møtes vi annenhver mandag, og gjør nye ting hver gang. En dag gjør vi pionering, en annen dag bygger vi ting, tar aktivitetsmerker og av og til i helgene drar vi på overnatting, forteller Sevrin.

Erfaringene speiderne har gjort i speideren tidligere, fikk de særlig bruk for natt til onsdag. Da var gruppa på overnattingstur uten voksne. Speidere kaller patruljeturer uten voksne for haik. Gruppa får et mål de skal gå til, og overnatter ofte under en presenning, eller under åpen himmel. Patruljefører Even Ytterli Tokle (15) forteller at natta var spennende.

– Haiken var litt utfordrende. Det var noen som hadde litt vondt i magen, og heimlengsel.

«Helt vilt» er undertittelen på landsleiren i Bodø. Sevrin og Eline Harvold (11) synes at haiken var det villeste de har gjort så langt. Lengden på ruta var det som overrasket Eline mest.

- Vi trodde at haiken skulle være 5–10 km lang, men vi gikk 17 km!

– Det var fine stier og fin natur. Sovne gjorde vi kanskje ikke før halv-ett eller ett? Jeg så ikke egentlig så mye på klokka. Vi trengte ikke å stresse så veldig på morgenen, fordi vi gikk en sånn fin løype som gikk i sirkel.

På spørsmål om utfordringer må den ivrige speideren tenke seg litt om.

– Vi hadde jo noen skader og sånn da, som vi måtte ta pauser for, og fikse. Men alt gikk nå over! Forresten, vi glemte tau. Men vi møtte noen speidere fra 1. Ski som vi ble godt kjent med. Da slo vi oss på en måte sammen, og sov i lag, gikk ned i lag og spiste i lag. Vi ble ganske godt kjent.

De nye vennene ga gruppa litt av sitt tau, så alle fikk sove under tak. Gruppa er opptatt av at speiding handler like mye om vennskap og samarbeid, som det å kunne ting sjøl. Men hadde gruppa klart seg hvis de aldri hadde vært på et speidermøte før? Sevrin tror at andre barn også hadde overlevd, men at det hadde blitt en større utfordring for dem.

- Det er noen i klassen min som ikke synes speideren er noe. Og jeg tviler på at de hadde greid seg sjøl. De hadde vel tatt fram telefonen og begynt å mase etter 4G-dekning.