– Jeg liker det rustikke lokalet. Det passer godt til bildene mine som formilder ro, sier Andreas Winter, årets festivalkunstner. Foto: Evy Kavli

– Ja, jeg måtte jo ha noe her, slik at folk ser at jeg har utstilling, smiler Andreas Winter, årets fjellfestivalkunstner.

Han titter ut fra toppen av det flate taket på den gamle Essoen ved foten av Nebba – der han driver og henger opp et vel 13, 5 meter langt banner han har fått laget.

Inne på selve stasjonen vil han henge opp sine fotografier.

– Bildene er tatt i nærområdet; noen veldig nært, andre et par timer unna. Men omtrent alt er fra Rauma - med unntak av et par mer abstrakte fjellbilder, blant annet fra Hardangervidda – som kunne ha vært tatt hvor som helst, sier han og viser inn i det rustikke, litt kjølige, lokalet.

– Jeg tror det kan bli kult at lokalet er så røft. Det får frem roen i bildene mine, mener han.

Han har valgt ut vel 13 bilder der noen er svart, hvitt, andre i farger. Bildene er tatt på fjellturer og som frilanser må han være proaktiv og ta initiativ til turer der han kan få gode bilder.

– Men ofte er det bare tilfeldigheter som gjør at jeg får et blinkskudd – på en tur hvor jeg kanskje har et annet oppdrag – og der et flott lys plutselig dukker opp.

Men som han sier, mange tar bilder for tiden, og det er viktig å kunne skille seg ut.

– Jeg prøver å gjøre det på min måte. Jeg liker det stille uttrykket, det mystiske, og samtidig litt malerisk. Jeg har alltid med meg min 300 millimeter zoomlinse på tur, selv om den veier mye, sier han.

– Hvilke forventninger har du til utstillingen?

– Jeg tar det som det kommer. Det er artig bare å være her, å få vist frem bildene mine og være en del av fjellfestivalen. Så får vi se., sier han.

Han har hatt flere utstillinger, både i Molde, Oslo og San Francisco. Noen ganger er det utsolgt, andre ganger selger han kun noen få bilder.

Det er ingen garantier her, smiler han.

Men han gleder seg til å møte folk i uka som kommer og han vil selv være til stede hver ettermiddag – under åpningstiden. Han har også god tro på lokalisering.

– Her kommer folk forbi etter at de har vært på Nesaksla eller har gått Romsdalseggen. Så kan de ta en titt inn, sier han.

Og med et banner på 13, 5 meter, vil nok turfolket under fjellfestivalen ikke unngå å se hvor årets festivalkunstner holder utstilling.