– Ja, jeg var det. Jeg var litt bekymret for hvordan vi skulle greie å ivareta de elevene som har behov for å være borte mer enn fraværsgrensa på ti prosent. Men det har gått veldig fint, sier hun nå, etter ett år med den omdiskuterte fraværsgrensa.

– Tror den fungerer

De foreløpige tallene fra Utdanningsdirektoratet, som ble presentert nylig, viser at fraværet i den videregående skolen har gått ned etter at den nye regel om maks ti prosent fravær ble innført 1. august 2016.

– Jeg er storfornøyd med fraværsregelen, og jeg tror det fungerer. Det gir elevene litt ekstra press som det er greit å ha. Vi forbereder dem jo til de skal ut i yrkeslivet. Og når det gjelder de som av ulike grunner må ha mer fravær, fungerer det greit ved at de legger fram dokumentasjon på det.

Nedgang også her

Leergaard sier statistikken som er lagt fram ikke er detaljert, men hun sier den gir et bilde hun synes er kjempebra. For Rauma videregående sin del viser den at det typiske fraværet på studiespesialiserende i fjor var på 8,5 dager og 10,5 timer. Årets tall viser en nedgang til 4 dager og 5 timer. For yrkesfag viser det typiske fraværet i fjor 6 dager og 10 timer. Tall fra året som har gått viser en nedgang til 3 dager og 4,5 timer. Rektoren er spesielt fornøyd med det lave fraværet på yrkesfag.

– Disse slutter oftest

– Statistikken viser at det er flest yrkesfagelever som slutter på skolen. Derfor er disse tallene spesielt oppløftende. I tillegg er det jo disse elevene som skal rett ut i arbeidslivet som lærlinger. Med lavt fravær er de godt forberedt, sier hun.

Rektoren sier fraværsgrensa fordrer god dialog mellom skole og elever.

– Elevene må være klar over konsekvensene om de har mer fravær enn ti prosent. Det får alvorlige konsekvenser i form av at man ikke blir vurdert i fag. Man får rett og slett ikke karakter og vitnemål, sier hun.

Målet med den nye fraværsgrensa er å blant annet å få flere til å fullføre videregående.

– Det er mange sammensatte årsaker til at elever slutter på skolen, men stor fravær er ikke en av årsakene for dette skoleåret i alle fall, avslutter rektoren.

– Fornøyd: Rektor ved Rauma videregående skole, Eva Leergaard, er godt fornøyd med fraværsgrensa som ble innført for ett år siden. – Det er 190 skoledager i året. Det betyr at en eleven kan være borte 19 dager uten dokumentasjon. Det er overkommelig for de fleste, sier hun. Foto: Ellinor Rørvik Lothe Foto: Ellinor Rørvik Lothe