Når sommertoget inntar Åndalsnes tidlig på lørdag er det lokføreren som har styringen. Utover dagen og kvelden er det Jenny Skavlan og Hans Olav Brenner som skal sørge for at toget går på skinner.

De er programledere under sommeråpent sendingen. Hele uke 27 skal de lede sommeråpent på NRK, fra Steinkjer til Åndalsnes, før de gir stafettpinnen videre til Else Kåss Furuseth og Cecilie Ramona Kåss Furuseth.

Fantastisk tiltak

Når Jenny Skavlan besøker Åndalsnes så er det ikke bare tog som opptar henne. Programlederen er en sjølerklært vintagejunkie og har en egen nettside hvor hun skriver om lidenskapen for vintageklær. Der ønsker hun å inspirere andre ved å redesigne gamle kler som har en historie fra tidligere.

Hun har merket seg loppemarkedet #returmedmening som foregår på Åndalsnes, hvor gammelt fjellutstyr blir samlet inn og solgt til inntekt for barn som er pårørende til noen med kreft. Med pengene skal fjellfestivalen i samarbeid med pårørendegruppa i Kreftforeningen invitere barna til Rauma på en egen liten festival.

– Jeg synes det er helt fantastisk tiltak. Det er bra for miljøet og folk får en mulighet til å tenke alternativt. Det er mange flotte plagg som har mange år foran seg, men som kanskje blir liggende ubrukt i et skap. Da er det bra at andre som har bruk for dem, kan få kjøpt, og når inntektene går til et sånt formål, er det en perfekt kombinasjon.

Ikke førstegangsreisende

For Jenny Skavlan er det ikke første gang hun besøker Åndalsnes.

– Jeg har vært på Åndalsnes før. Da leide jeg et hus med en vennegjeng og vi gikk blant annet over Romsdalseggen, som var en helt fantastisk tur. Vi fikk i tillegg oppleve RaumaRock som var en opplevelse med Turboneger og Erik og Kriss som høgdepunktene.

– Jeg har også blitt invitert på bryggefest av noen bekjente herifra, så jeg tror lørdagen blir en fin avslutning på Sommertog uka mi.

Skavlan forteller om et innholdsrikt program på lørdagen, som blant annet inneholder verdens beste ost og åpning av fjellfestivalen.

– Det blir fjell, mat og musikk, med andre ord alt som er deilig med Åndalsnes.

– Store forventninger

– Jeg har store forventninger til Åndalsnes.

Det sier Hans Olav Brenner. Sjøl om han aldri har vært på Åndalsnes før, har han sett masse bilder på internett.

– Ifølge Jenny kan vi ikke dra til Åndalsnes uten å gå en fjelltur, så jeg håper på fint vær og tid til å komme oss på tur. Jeg har tatt toget til Trondheim en del ganger da jeg studerte, men jeg har aldri hoppet av toget på Dombås og dratt videre nedover mot Åndalsnes. Det gleder jeg meg til.

Brenner har et lidenskapelig forhold til bøker og har tidligere ledet Bokprogrammet på NRK. Han har allerede sett seg ut fjellbiblioteket i Tindesenteret og forteller at han vil innom der i løpet av oppholdet på Åndalsnes.

– Jeg elsker Peter Wessel Zapffes sin bok «Barske glæder», som handler om hans egne opplevelser av naturen og fjellet.

Verdens beste sommerjobb

Brenner forteller at han ikke visste hva han gikk til da han tok denne jobben.

– Det var veldig vanskelig å se for seg hva jeg gikk til. Jeg lurte veldig på hva en vanlig dag ville innebære på Sommertoget. NRK har jo lang erfaring med disse type program, så nå føler jeg at jeg egentlig bare seiler inn på en bølge hvor alt er tilrettelagt. Det er ingen tvil om at jeg har verdens beste sommerjobb.

– For meg som sitter inne på Marienlyst mesteparten av tida, er dette veldig flott. Jeg får kommet meg ut og møtt folk hele tida. Vi lærer kanskje ikke å kjenne stedene vi besøker ordentlig på den korte tida, men vi får et ekspressinntrykk av de stedene vi er på. Vi får opplevd utrolig mye på kort tid. Sjøl om vi sitter i redaksjonen med datamaskinene våre på toget, prøver jeg å se ut hele tida og suge til meg alt av inntrykk.