Noen av disse sauene kommer sannsynligvis ikke til å overleve sommeren. De siste åra har jerven tatt mange dyr i løpet av sommeren. I fjor ble 326 sauer meldt tatt av rovdyr i Rauma. Dette var mest i fylket. 186 av disse var fra Ulvådalen.

Sauebonde Marianne Hunnes Gaustadnes er spent på hvilke skade jerven kan komme til å gjøre denne sommeren.

– Selvfølgelig frykter vi jerven i år også. Vi har opplevd hvor stor skade den faktisk kan gjøre i enkeltbuskaper.

Starter fredelig

Gaustadnes, som er leder i Ulvådalen Sausankelag. forteller at den første delen av sommeren som regel er rolig.

– Første delen av sommeren bruker å være fredelig. Det er ikke før i august det bruker å bli tatt dyr. Da må vi være klar for tiltak. Det kan bli aktuelt med tidlig sanking om forholda blir virkelig ille. Det kan også hende at vi bøndene må steppe inn for forsterka tilsyn, å gå i Ulvådalen for å passe på.

– Ulvådalen Sausankelag har brukt dette området siden 1980. Da hadde vi ikke jerv der, og tapene lå på 1–3 prosent. Vi har statistikk fra starten og til nå, og vet veldig godt hva som er årsak til tapene våre. Vi har også i alle år hatt gjetere med vokterhund og kadaversøkende hund + gjeterhund i området. Vi gjør alt vi kan, og bruker alle tiltak vi blir foreslått, men når mengden jerv blir for stor, blir det veldig vanskelig å drive med sau

Gjeter med Pyreneerhund

Annet en tidlig sanking er det flere forebyggende tiltak som er satt inn. En gjeter går i Ulvådalen hele sommeren med en Pyreneerhund som skal vokte dyrene. De har også fire gjeterhunder som kan tas i bruk for å finne skadde dyr.

– Vi har skaffet oss E-bjeller på en del av dyra som gir alarm til gjeteren om noen av dyra ligger i ro. Gjeteren har satellitt telefon så vi får tak i han, og det er hengt opp beiteplakater med kontaktinformasjon om noen skulle se skadde dyr eller liknende.

Må stå i det

Sauebonden fra Rødven forteller at de bare blir nødt til å stå i det.

– Vi vet at når det er ei yngletispe i området, så vil denne få 1–3 valper årlig i 4–5 år, før hun blir for gammel eller dør en naturlig død. Da vet vi at vi bare må stå i det noen år. I tillegg har jerven i Ulvådalen hi ved noen av de flotte beitene som sauene våre går i.