Fredag går årets første organiserte transport til Vengedalen, og en ny sesong står på trappene.

Nå søker Molde og Romsdal turistforening og Romsdal Reiseliv og Handel etter frivillige til en egen «Romsdalseggenpatrulje».

Målet er at de en til to ganger i uka skal sende en god hjelper over Romsdalseggen, bak turgåerne.

– Patruljen vil gi oss muligheten til å holde jevnlig tilsyn med stien. De vil sjekke at alt er i orden når det gjelder blant annet merking, slitasje og søppel, forklarer Arnstein Salthammer Eide i DNT.

Vertskap over Eggen

I tillegg vil patruljen være et slags «vertskap».

– De skal gå bakerst av alle som reiser med bussen, og de skal kunne svare på spørsmål og bistå dersom noen trenger hjelp, forklarer reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke.

– Vi tror at dette, sammen med avstandsskilting for hver 500 meter vil kunne redusere antallet redningsaksjoner, sier Salthammer Eide, som legger til at de nevnte skiltene er i produksjon.

Føre var

Å ha en patrulje over Romsdalseggen er et prøveprosjekt i år, men de to utelukker ikke at det kan bli noens sommerjobb i framtida.

– Vi prøver å være føre var. Vi ser hva som har skjedd med turiststrømmen til Prekestolen og Trolltunga. Det er ikke verken mye søppel eller stor slitasje på Romsdalseggen i dag, tatt i betraktning hvor mange som går der, men vi vil ta turiststrømmen på alvor. Dette er noen av de tiltakene vi jobber med for å ivareta naturen og turistene på best mulig måte, sier Salthammer Eide.

Vanlige folk

Noen helger er allerede fylt opp, men det trengs fortsatt flere frivillige.

– Vi er på jakt etter vanlige folk som har lyst til å være med å gjøre en innsats samtidig som de får en fin tur. Det kreves i grunnen ikke noe annet enn litt lokalkunnskap og turerfaring, sier Salthammer Eide.

De som blir med får gratis transport, en T-skjorte og en liten økonomisk kompensasjon.

– Men det er først og fremst basert på dugnadsinnsats. Vi tror dette vil gi en ekstra trygghet for dem som skal gå Romsdalseggen, sier de, og oppfordrer folk som er interessert til å ta kontakt.